Tiramisuper
Tiramisuper
25 ingredienser
"Jag älskar klassiska rätter som funnits i evigheter men får även en kick i att bygga om dem. Den klassika italienska tiramisu blir här en tiramisuper. Supergott!"/ Alexandra
Ingredienser
Espressoglass (ger 8 portioner)
- 2,5 dl grädde
- 1 dl mjölk
- 1,5 dl espresso
- 1 gelatinblad
- 5 äggulor
- 1,5 dl strösocker
- 2 msk glykos
Kaka (ger 16 portioner)
- 100 g smör
- 2 dl strösocker
- 2 ägg
- 2,5 dl vetemjöl
- 1 dl crème fraîche
- 1 citron, saft och skal (ekologisk)
- 1 dl limoncello
Amarettiskorpor (ger 16 portioner)
- 2 äggvitor
- 1 dl strösocker
- 3 bittermandel
- 2 dl sötmandel
Kräm (ger 8 portioner)
- 4 äggulor
- 1 dl strösocker
- 1 vaniljstång
- 500 g mascarpone
- 0,5 dl marsalavin
Garnering (ger 8 portioner)
- 2 lakritskola (Kick)
- 100 g mörk choklad
Gör så här
Espressoglass
- Lägg gelatinbladet i kallt vatten, ställ åt sidan.
- Lägg grädde, mjölk, espresso, glykos i en kastrull och värm upp till kokpunkt. Tag av från spisen och låt svalna 10 minuter.
- Vispa gulor och socker fluffigt. Sänk hastigheten och vispa in i gräddblandningen, häll tillbaka alltihop i kastrullen och ställ tillbaka på spisen tills temperaturen är 82 grader (termometer) under konstant vispning.
- Tag av från spisen och vispa i urkramad gelatin. Häll i en vid form och täck med plastfolie direkt på ytan. Låt stå helst stå övernatten i kyl för att smakerna skall mogna.
- Innan du häller i glassmaskinen, vispa med ballongvisp eller stavmixer. Kör i glassmaskin tills rätt konsistens.
Kaka
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Vispa socker och smör minst 5 minuter.
- Vispa i ett ägg i taget, vispa minst 5 minuter.
- Vispa i vetemjöl och creme fraiche. Häll smeten i en form med bakplåtspapper, smeten ska vara ca 2 cm hög i formen.
- Grädda i mitten av ugnen, ca 12 minuter.
- Låt svalna något, pensla över citronsaft blandat med citronzest och limoncello.
- Vid servering, skär i cm-tjocka strimlor.
Amarettiskorpor
- Hacka nötterna i matberedare med knivtillsats, pulsera lite i taget.
- Vispa vitan hård tillsammans med socker som tillsätts lite i taget.
- Vänd försiktigt samman vitorna med nötterna och lägg i en spritspåse. Klicka ut små mandeltoppar på en plåt.
- Grädda i 200 grader tills de fått färg, ca 10-12 minuter. Tag ut och låt svalna.
- Smula sönder några av skorporna för att lägga glassen på vid servering.
Kräm
- Vispa äggulor med socker och kärnorna från vaniljstången till en fluffig kräm. Vispa sedan i mascarpone och smaksätt slutligen med marsalavin. Lägg i spritspåse i kylen.
Garnering
- Sätt ugnen på 250 grader
- Dela varje lakritskola på längden och skär sedan till 8 små kvadrater (med två hela kolor blir det 16 totalt).
- Lägg ut på bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen 3 minuter.
- Tag ut direkt och låt svalna.
- Smält chokladen över vattenbad. Bred ut tunt över bakplåtspapper. Låt stelna. Bryt till 16 bitar.
Servering
- Lägg upp alla komponenter enligt bilden på tallrikar och servera genast.