Tiramisuper

Tiramisuper
Foto: TV4
Alexandra Zazzi KK 2023
Alexandra Zazzi KK 2023

Tiramisuper

25 ingredienser

"Jag älskar klassiska rätter som funnits i evigheter men får även en kick i att bygga om dem. Den klassika italienska tiramisu blir här en tiramisuper. Supergott!"/ Alexandra

Ingredienser

portioner

Espressoglass (ger 8 portioner)

  • 2,5 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 1,5 dl espresso
  • 1 gelatinblad
  • 5 äggulor
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 msk glykos

Kaka (ger 16 portioner)

  • 100 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 citron, saft och skal (ekologisk)
  • 1 dl limoncello

Amarettiskorpor (ger 16 portioner)

  • 2 äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • 3 bittermandel
  • 2 dl sötmandel

Kräm (ger 8 portioner)

  • 4 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 500 g mascarpone
  • 0,5 dl marsalavin

Garnering (ger 8 portioner)

  • 2 lakritskola (Kick)
  • 100 g mörk choklad

Gör så här

Espressoglass

  1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten, ställ åt sidan.
  2. Lägg grädde, mjölk, espresso, glykos i en kastrull och värm upp till kokpunkt. Tag av från spisen och låt svalna 10 minuter.
  3. Vispa gulor och socker fluffigt. Sänk hastigheten och vispa in i gräddblandningen, häll tillbaka alltihop i kastrullen och ställ tillbaka på spisen tills temperaturen är 82 grader (termometer) under konstant vispning.
  4. Tag av från spisen och vispa i urkramad gelatin. Häll i en vid form och täck med plastfolie direkt på ytan. Låt stå helst stå övernatten i kyl för att smakerna skall mogna.
  5. Innan du häller i glassmaskinen, vispa med ballongvisp eller stavmixer. Kör i glassmaskin tills rätt konsistens.

Kaka

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Vispa socker och smör minst 5 minuter.
  3. Vispa i ett ägg i taget, vispa minst 5 minuter.
  4. Vispa i vetemjöl och creme fraiche. Häll smeten i en form med bakplåtspapper, smeten ska vara ca 2 cm hög i formen.
  5. Grädda i mitten av ugnen, ca 12 minuter.
  6. Låt svalna något, pensla över citronsaft blandat med citronzest och limoncello.
  7. Vid servering, skär i cm-tjocka strimlor.

Amarettiskorpor

  1. Hacka nötterna i matberedare med knivtillsats, pulsera lite i taget.
  2. Vispa vitan hård tillsammans med socker som tillsätts lite i taget.
  3. Vänd försiktigt samman vitorna med nötterna och lägg i en spritspåse. Klicka ut små mandeltoppar på en plåt.
  4. Grädda i 200 grader tills de fått färg, ca 10-12 minuter. Tag ut och låt svalna.
  5. Smula sönder några av skorporna för att lägga glassen på vid servering.

Kräm

  1. Vispa äggulor med socker och kärnorna från vaniljstången till en fluffig kräm. Vispa sedan i mascarpone och smaksätt slutligen med marsalavin. Lägg i spritspåse i kylen.

Garnering

  1. Sätt ugnen på 250 grader
  2. Dela varje lakritskola på längden och skär sedan till 8 små kvadrater (med två hela kolor blir det 16 totalt).
  3. Lägg ut på bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen 3 minuter.
  4. Tag ut direkt och låt svalna.
  5. Smält chokladen över vattenbad. Bred ut tunt över bakplåtspapper. Låt stelna. Bryt till 16 bitar.

Servering

  1. Lägg upp alla komponenter enligt bilden på tallrikar och servera genast.