Tiramisu med hasselnötskräm

koket.se
Tiramisu med hasselnötskräm
Foto: TV4
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Tiramisu med hasselnötskräm

9 ingredienser

En oklassisk version av den italienska klassikern tiramisu som utöver fluffig mascarponekräm och kaffedoppade kex också har ett lager med ljuvlig choklad- och hasselnötskräm. En fantastisk dessert som avslutar helgens middagsbjudning på topp.

Se Camilla Hamid laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 8 äggulor
  • 1000 g mascarpone
  • 0,5 tsk vaniljpulver (eller 0,5 tsk vaniljpasta)
  • 4 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 30 savoiardikex
  • 4 dl kaffe (starkt bryggkaffe)
  • 3 dl choklad- och hasselnötskräm (av nutellatyp)
  • kakao

Gör så här

  1. Vispa äggulor, mascarpone och vaniljpulver till en jämn smet i en bunke för hand.
  2. I en annan bunke vispar du äggvitan till ett vitt, fast skum med elvisp. Tillsätt strösockret, lite i taget,under fortsatt vispning tills du får en fast och blank smet.
  3. Vänd ner äggvitesmeten till äggulesmeten och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
  4. Innan du doppar dina kex i kaffet så är det bra att planera hur du ska lägga kexen i formen först så att du inte behöver tänka på det när kexen redan är doppade i kaffet. Doppa den sockrade delen av
  5. kexet, snabbt, i några sekunder i kaffet. Lägg de doppade, med den sockrade sidan neråt, på botten av formen.
  6. Bred ut hälften av mascarponekrämen på kexlagret. Klicka på choklad- och hasselnötskräm och bred ut i ett jämnt lager, eftersom krämen är lite tjockare i konsistensen så får man vara lite försiktig när man brer ut den.
  7. Lägg på ytterligare ett lager kaffedoppade kex.
  8. Spritsa eller bred ut resten av mascarponekrämen på kexen och ställ sedan formen i kylskåpet i minst 1 timme före servering.
  9. Pudra med kakao när det är dags att servera!

Tradtionell tirmasiu brukar innehålla någon typ alkohol som t ex marsalavin eller mandellikör, den här görs helt utan alkohol och blir därmed en barnvänlig variant.