Tips! Så rengör du enkelt diskmaskinen

Blir inte disken ren i diskmaskinen? Är glasen grå och tallrikarna fortfarande smutsiga?
Ja då är det kanske dags att rengöra diskmaskinen! Här berättar vi hur!

Att rengöra din diskmaskin är en fin investering i din maskin - det gör att resultatet blir bättre (din disk renare) och din diskmaskin håller längre. Dessutom undviker du dålig lukt i maskinen - något som många ser som ett stort problem. Här hittar du våra bästa tips för hur du kan gå till väga för att undvika att din diskmaskin blir smutsig och hur du bäst rengör din maskin. 

​Rengör din disk innan du ställer in den. 

Din diskmaskin är inte utrustad för att ta hand om matrester - se till att skölja av din disk ordentligt innan du stoppar in den i maskinen. Då undviker du stopp och dåligt genomflöde i filtret. 

Behöver du byta ut din maskin? Läs om Elons utbud av maskiner här!

​Delar att rengöra

De två delarna i maskinen som behöver lite extra kärlek är spolarmarna (placerade precis under den övre hyllan) och filtret. I spolarmarna finns det små hål som enkelt kan täppas till med matrester och fett. Det kan vara lite pilligt att rensa ur dessa hål men använd en tandpetare eller en bit ståltråd - resultatet är slående. 

Filtret är en löstagbar behållare placerad i botten på din diskmaskin. Denna kan du ta ut, rengöra i diskhon och stoppa tillbaka i maskinen. 

Investera i en diskmaskin från Cylinda.

​Ta bort lukt med husmorsknep

Känner du igen att det kan komma en unken lukt från maskinen - trots att den inte är full med smutsig disk? Det är vanligt och lätt åtgärdat. Ett enkelt knep att ta till är att när maskinen är klar och urplockad kan du låta den vara öppen en stund för att undvika att fukt stannar i maskinen. 

Du kan också enkelt ta bort unken lukt med hjälp av supervätskan ättika. Häll 1 dl i botten av en tom maskin och kör den på det varmaste programmet. Om du tycker att resultatet lämnar en stark frän doft i maskinen kan du dosera 2 msk citronsyra i botten på maskinen och låta den gå på varmaste programmet igen. Det lämnar en härlig doft i maskin och kök. 

​Bonustips - rengör med matsvinn!

När du pressat citron i din matlagning behöver du inte slänga citronhalvorna. Placera dem i bestickkorgen eller trä dem på en "pigg" så rengör de maskinen och lämnar en angenäm doft!