Italienska järpar på lammfärs med nöt couscous och raita

5 röster

Du behöver

  • 500 g lammfärs
  • 25 g persilja (eller ca 1/2 dl grovhackad)
  • 1 citron (skalet från 1 citron)
  • 2 klyfta vitlök, skalade
  • 1 dl grädde
  • 1 ägg
  • 0,75 tsk finsalt
  • 1-2 krm svartpeppar, nymalen

Nötcouscous

  • 1 dl hasselnötter, skalade, rostade och grovhackade
  • 1 krm gurkmeja
  • 0,5 tsk finsalt
  • 2 dl couscous
  • 4 dl vatten
  • plastfilm

Myntasås (Raita)

  • 2 dl yoghurt, "rinnande" frukostyoghurt
  • 1 kruka mynta
  • 0,5 msk honung, flytande
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här

  1. Lägg couscousen, gurkmejan, nötterna och saltet i en skål. Koka upp vattnet. Gärna med vattenkokare så går det snabbare. Häll över grynen, rör runt och plasta. När couscousen är färdig, blanda ner olivoljan och smaka av en extra gång.
  2. Blanda färsen med persilja, ägg och grädde. Riv skalet från citronen och finhacka vitlökarna. Blanda ner i färsen. Ta i Salt och peppar. Ta en matsked och forma järpar, stek i smör och grädde. 2 st per man.
  3. Grovskär myntan, och blanda med yoghurt, honung och svartpeppar.
28 oktober 2009