Sur hälleflundra med fänkålsråkost

30 min
4
Sur hälleflundra med fänkålsråkost
Foto: TV4

”Sur” hälleflundra som serveras med fänkålsråkost och riven pepparrot. En jättegod utmanare till den inlagda sillen på julbordet.

Se fler recept fårn

Tinas julkök


13 december 2011
30 min
4

Du behöver

Hälleflundra i saltlag

  • 300 g färsk hälleflundra
  • 0,5 dl salt
  • 5 dl vatten

Hälleflundra i ättikslag

  • Hälleflundra i saltlag
  • 1 dl ättika 12 %
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 1 st rödlök, tunt skivad
  • 1 ST morot, tunt skuren

Citrondressing

  • 1 dl grädde
  • 0,5 st citron
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 1 krm socker

Råkostsallad

  • 1 st stor fänkål eller två små
  • Majroveblad
  • 1 nypa fänkålsdill
  • riven pepparrot

Gör så här

  1. Hälleflundra Skär fisken i tjocka skivor ca 3-4 cm.
  2. Blanda saltlagen och lägg ned fisken, låt stå i ca 1 timme.
  3. Blanda alla ingredienserna till ättikslagen, lägg i fisken och låt stå i minst 5 timmar, (gärna över natten).
  4. Citrondressing
    Pressa ned citronsaften i grädden, smaksätt med salt, peppar och en nypa socker.
  5. Rör försiktigt tills det blir tjockt.
  6. Råkostsallad
    Skiva fänkålen tunt på mandolin och lägg i en skål med isvatten för att göra den lite krispig.
  7. Vänd sedan ned fänkålen med majrovebladen och lite fänkålsdill i gräddressingen.
  8. Vänta gärna med att vända ned råkostsalladen tills precis innan servering för att behålla fluffigheten och krispigheten.
  9. Skär fisken i tunna skivor och riv pepparroten. Lägg upp!
Kommentera receptet

Fler goda recept