Choklad- och messmörskaka

Choklad- och messmörskaka
Foto: TV4
Tina Nordström symk
Tina Nordström symk

Choklad- och messmörskaka

2

13 ingredienser

1h

Choklad och messmörskaka som serveras tillsammans med inkokta clementiner.

Se fler recept från

Tinas julkök


Ingredienser

portioner8

Chokladkaka

  • 250 g mörk choklad
  • 100 g smör
  • 1 dl messmör
  • 1,25 dl honung
  • 4 ägg
  • 6 digestivekex
  • 3 dl mandelbiskvi
  • 1 tomt mjölkpaket

Inkokta clementiner

  • 8 clementiner
  • 1 dl vatten
  • 1 dl citronsaft
  • 3 dl strösocker
  • 1 vaniljstång, skårad

Gör så här

  1. Choklad- och messmörskaka
    Smält chokladen, smöret och honungen i ett vattenbad.
  2. Dela äggen. Slå sönder äggulorna och vispa äggvitorna styva.
  3. När chokladblandningen har smält, låt den svalna något.
  4. Rör sedan ner äggulorna i chokladblandningen och efter det vänds de vispade äggvitorna ner. Obs! se till att äggulorna är rumstempererade innan de blandas ner i den varma chokladen.
  5. Krossa biskvierna och kexen.
  6. Klipp sönder mjölkpaketet på längden så att du får en ”brödforms liknande form”
  7. Lägg sedan ett lager av krossen i botten och blanda sen ner choklad över.
  8. Varva sedan med kross och choklad, lager på lager, hela vägen upp.
  9. Ställ i kylen i cirka 1 dygn.
  10. Inkokta clementiner
    Koka upp vattnet, citronjuicen, sockret och vaniljstången.
  11. Skala clementinerna och lägg ner dom i den kokande lagen.
  12. Låt sjuda i 3-5 minuter låt sedan svalna något.