Thai-fried rice med hälleflundra
Thai-fried rice med hälleflundra
19 ingredienser
Inte bara ett smart sätt att tillvarata överblivet ris, utan också ett gott tillbehör till fisk. För att få den rätta kryddiga thai-karaktären krävs pak choy, ingefära, koriander, lime och vitlök. Hummerfond finns att köpa på flaska.
Ingredienser
- 600 ryggfilé av hälleflundra [4 bitar]
- 50 g smör
- salt
- vitpeppar
Thai- fried rice:
- 5 dl kokt ris, kallt
- 3 ägg
- 0,5 dl neutral olja
- 1 msk röd spansk peppar, finhackad
- 1 msk färsk ingefära, riven
- 1 klyfta vitlök
- 1,5 msk koncentrerad hummerfond
- 3 dl pak choi, strimlad
- 1,5 dl mungbönsgroddar
- 1 msk färsk koriander, hackad
- salt
- svartpeppar
Till servering:
- 1 msk färsk koriander, hackad
- 3 msk salladslök, finskuren
- 2 limefrukter, i klyftor
Gör så här
- Thai- fried rice: Dela chilifrukten i halvor på längden, kärna ur och hacka fruktköttet fint. Skala och riv ingefära och vitlök. Strimla pak choy. Vispa upp äggen i en kopp. Hetta upp lite av oljan i en wokpanna eller teflonpanna. Häll i äggvispet, stek under omrörning och lägg över på en tallrik. Gör ren pannan och hetta upp ny olja. Lägg i chili, ingefära och vitlök och fräs under omrörning i 1–1 1⁄2 minut. Tillsätt riset och stek under omrörning ytterligare 1–2 minuter. Avsluta med hummerfond, pak choy, groddar, stekt ägg och koriander. Provsmaka om det behövs mera salt. Håll varmt till servering.
- Krydda hälleflundran med salt och peppar. Stek den i het panna med olja 2 minuter på var sida. Klicka i smöret i pannan och efterstek på låg värme i 4–6 minuter, ös fisken då och då med det brynta smöret.
- Fördela det stekta riset på fyra tallrikar och placera hälleflundran ovanpå. Garnera varje portion med koriander, salladslök och en limeklyfta.