Fantastiskt goda och fluffiga tekakor som alla kan lyckas med. Till de nybakta tekakorna bjuds Fredriks enkla marmelad med jordgubb och rabarber. En perfekt helgfrukost att impa med.
6 dl vetemjöl (gärna special, men båda fungerar bra)
2 tsk salt
100 g smör, rumsvarmt
Rabarber- och jordgubbsmarmelad
250 g rabarber
250 g jordgubbar (frysta går bra)
500 g syltsocker
Gör så här
Ljumma mjölken till 37 grader.
Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölken.
Tillsätt sirap, rågsikt, vetemjöl, salt och det rumsvarma smöret och arbeta degen i ca 10 minuter i maskin, eller dubbelt för hand. Degen ska precis gå att ta på utan att fastna på fingrarna.
Täck bunken och låt jäsa 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader, över- och undervärme.
Tippa upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda ihop. Kavla ut ca 1 cm tjockt och stansa ut rundlar på ca 8-10 cm i diameter. Jag använde en ren innerkruka.
Lägg på plåtar med bakplåtspapper och pudra med lite rågsikt. Picka bröden noga rätt igenom, täck och låt jäsa 30 minuter.
Baka mitt i ugnen i 4-6 minuter tills de fått fin färg både på ovan- och undersidan.
Låt svalna på galler under duk.
Servera tekakorna med marmeladen.
Rabarber- och jordgubbsmarmelad
Skär rabarbern i mindre bitar. Blanda ner i en kastrull tillsammans med syltsocker, tinade jordgubbar, ta med lite av vätskan som samlats med jordgubbarna.
Låt koka 5-10 minuter under omrörning tills det tjocknar något. Låt svalna och häll sedan upp på väl rengjorda burkar.