Tarteletter med vaniljkräm - Hela kändis-Sverige bakar

Tarteletter med vaniljkräm
Foto: Linus Hallsénius
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Tarteletter med vaniljkräm - Hela kändis-Sverige bakar

13 ingredienser

60 m

Spröda små mördegsskal som fylls med hemkokt vaniljkräm gjord på äkta vaniljstång. Garnera med frukt och bär efter säsong.

Ingredienser

portioner stycken

Mandelmördeg

  • 120 g smör
  • 230 g vetemjöl
  • 90 g florsocker
  • 60 g ägg [1 st]
  • 30 g mandelmjöl
  • ev vatten

vaniljkräm

  • 250 g mjölk [2,5 dl]
  • 50 g strösocker [0,5 dl]
  • 1 vaniljstång
  • 20 g majsstärkelse
  • 60 g äggula
  • 30 g smör

Topping

  • valfria bär (t ex blåbär, hallon och jordgubbar)

Gör så här

  1. Nyp ihop tärnat kallt smör, mjöl, florsocker och mandelmjöl.
  2. Tillsätt ägg och arbeta samman tills degen precis går ihop, tillsätt ev några droppar vatten om den inte går ihop.
  3. Låt vila i kylen ca 30 minuter.
  4. Kavla ut och klä tarteletteformar (ca 4 cm i diameter), nagga botten med gaffel.
  5. Grädda i 200 grader, ca 12 minuter tills de fått fin färg.
  6. Ta ut ur formarna och låt svalna.

Vaniljkräm

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
  2. Koka upp mjölken med hälften av sockret samt vaniljfrön och stång.
  3. Vispa resterande strösocker, äggula och majsstärkelse vitt och pösigt.
  4. Vispa i äggsmeten i den varma mjölken. Koka upp under omrörning och låt koka några minuter.
  5. Ta upp vaniljstången och blanda i smöret. Låt svalna.
  6. Fyll tarteletterna med vaniljkräm och bär.