Tårta med jordgubbsmousse, limecurd, tepannacotta och marängsmörkräm

NYHET
Tårta med jordgubbsmousse, limecurd, tepannacotta och marängsmörkräm
Foto: TV4
Alice Gunnarsson
Alice Gunnarsson

Tårta med jordgubbsmousse, limecurd, tepannacotta och marängsmörkräm

Av: Alice Gunnarsson Dermé

Från: Hela Sverige bakar

34 ingredienser

Ingredienser

Håll skärmen tänd

Jordgubbsmousse

  • 1,5 dl grädde
  • 150 g jordgubbar
  • 1,5 gelatinblad
  • 3 msk strösocker
  • 1 msk limesaft
  • ca 0,5 kruka mynta

Limecurd

  • 112 g strösocker [ca 1,25 dl]
  • 3 äggulor
  • 3-4 limefrukter, finrivet skal och ca 1 dl pressad saft
  • 50 g smör, i bitar
  • 0,5 gelatinblad
  • 2,5 tsk majsstärkelse
  • 2 msk vatten

Tepannacotta

  • 2,5 dl grädde
  • 2 tepåsar (svart te)
  • 3 msk strösocker
  • 1,5 gelatinblad

Tårtbotten

  • 2 ägg
  • ca 1,5 dl strösocker
  • ca 0,5 dl potatismjöl
  • ca 1 dl vetemjöl
  • 0,75 tsk bakpulver
  • 2 tsk kardemummakärnor, mortlade

Marängbotten

  • 1 äggvita
  • 0,9 dl strösocker [ca 80 g]
  • 1 limefrukt, finrivet skal
  • 1 tsk kardemummakärnor, mortlade
  • 100 g choklad

Marängsmörkräm

  • 150 g äggvita [4–5 st]
  • 250 g strösocker [ca 2,75 dl]
  • 450 g smör, rumsvarmt
  • lila pastafärg
  • grön pastafärg
  • 1 limefrukt, pressad saft

Gör så här

Håll skärmen tänd

Jordgubbsmousse

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Koka upp jordgubbar, socker och limesaft.
  3. Mixa till en slät kräm och rör ner gelatinet.
  4. Låt svalna i kyl.
  5. Vispa grädden och vänd ner jordgubbskrämen och hackad mynta.

Limecurd

  1. Blötlägg gelatinet.
  2. Sjud äggulor, socker, limesaft och limeskal tills krämen tjocknar.
  3. Blanda majsstärkelse med vatten och rör ner. Koka tills krämen tjocknat.
  4. Rör i gelatinet.
  5. Ta från värmen och rör ner smöret tills det smält in.

Tepannacotta

  1. Blötlägg gelatin.
  2. Koka upp grädde, socker och tepåsar.
  3. Låt dra några minuter och ta sedan upp tepåsarna.
  4. Rör ner gelatinet.

Tårtbotten

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Mät upp ägg i ett glas. Mät socker och mjöl i två separata glas – lika mycket i varje glas.
  3. Vispa ägg och socker vitt och luftigt.
  4. Vänd ner mjölsorterna och bakpulvret.
  5. Fodra en springform och grädda ca 45 min i nedre delen av ugnen.
  6. Låt svalna och dela i tre delar.

Marängbotten

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Vispa äggvitan till skum och tillsätt socker lite i taget tills marängen är fast.
  3. Vänd ner limezest och kardemumma.
  4. Bred ut tunt i en springform (18–20 cm).
  5. Grädda 30–40 minuter.
  6. Pensla båda sidor med smält choklad och låt stelna.

Marängsmörkräm

  1. Värm äggvitor och socker över vattenbad till 65–70 grader.
  2. Vispa till marängen svalnat till rumstemperatur.
  3. Tillsätt det rumsvarma smöret lite i taget.
  4. Vispa på hög hastighet 2–3 minuter tills smörkrämen är blank och jämn.
  5. Dela upp och färga med lila eller grön färg.
  6. Tillsätt limesaft försiktigt (krämen kan skära sig om det blir för mycket vätska).

Montering

  1. Dela tårtbottnen i två (eller tre om du vill ha väldigt tunna lager).
  2. Lägg tepannacottan på det första lagret.
  3. Lägg på marängbotten.
  4. Bred ut limecurd och sedan jordgubbsmousse (spara lite limecurd till dekor).
  5. Lägg på sista tårtbottnen.
  6. Spackla hela tårtan med marängsmörkräm.
  7. Dekorera med spritsad smörkräm, limecurd, lime och mynta.