Meny
Recept
Kockar
Dryck
TV-program
Play
Hem & Kök
Trädgård
Plus
Kurser
Sök
Öppna menyn för ditt konto
Tårta med jordgubbsmousse, limecurd, tepannacotta och marängsmörkräm
NYHET
Foto: TV4
Tårta med jordgubbsmousse, limecurd, tepannacotta och marängsmörkräm
Betyg: 0 av 5
0
Spara
Av:
Alice Gunnarsson Dermé
Från:
Hela Sverige bakar
34
ingredienser
Ingredienser
Håll skärmen tänd
Jordgubbsmousse
1,5 dl grädde
150 g jordgubbar
1,5 gelatinblad
3 msk strösocker
1 msk limesaft
ca 0,5 kruka mynta
Limecurd
112 g strösocker [ca 1,25 dl]
3 äggulor
3-4 limefrukter, finrivet skal och ca 1 dl pressad saft
50 g smör, i bitar
0,5 gelatinblad
2,5 tsk majsstärkelse
2 msk vatten
Tepannacotta
2,5 dl grädde
2 tepåsar (svart te)
3 msk strösocker
1,5 gelatinblad
Tårtbotten
2 ägg
ca 1,5 dl strösocker
ca 0,5 dl potatismjöl
ca 1 dl vetemjöl
0,75 tsk bakpulver
2 tsk kardemummakärnor, mortlade
Marängbotten
1 äggvita
0,9 dl strösocker [ca 80 g]
1 limefrukt, finrivet skal
1 tsk kardemummakärnor, mortlade
100 g choklad
Marängsmörkräm
150 g äggvita [4–5 st]
250 g strösocker [ca 2,75 dl]
450 g smör, rumsvarmt
lila pastafärg
grön pastafärg
1 limefrukt, pressad saft
Lägg i inköpslista
Spara
Gör så här
Håll skärmen tänd
Öppna matlagningsläget
Jordgubbsmousse
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka upp jordgubbar, socker och limesaft.
Mixa till en slät kräm och rör ner gelatinet.
Låt svalna i kyl.
Vispa grädden och vänd ner jordgubbskrämen och hackad mynta.
Limecurd
Blötlägg gelatinet.
Sjud äggulor, socker, limesaft och limeskal tills krämen tjocknar.
Blanda majsstärkelse med vatten och rör ner. Koka tills krämen tjocknat.
Rör i gelatinet.
Ta från värmen och rör ner smöret tills det smält in.
Tepannacotta
Blötlägg gelatin.
Koka upp grädde, socker och tepåsar.
Låt dra några minuter och ta sedan upp tepåsarna.
Rör ner gelatinet.
Tårtbotten
Sätt ugnen på 175°C.
Mät upp ägg i ett glas. Mät socker och mjöl i två separata glas – lika mycket i varje glas.
Vispa ägg och socker vitt och luftigt.
Vänd ner mjölsorterna och bakpulvret.
Fodra en springform och grädda ca 45 min i nedre delen av ugnen.
Låt svalna och dela i tre delar.
Marängbotten
Sätt ugnen på 125 grader.
Vispa äggvitan till skum och tillsätt socker lite i taget tills marängen är fast.
Vänd ner limezest och kardemumma.
Bred ut tunt i en springform (18–20 cm).
Grädda 30–40 minuter.
Pensla båda sidor med smält choklad och låt stelna.
Marängsmörkräm
Värm äggvitor och socker över vattenbad till 65–70 grader.
Vispa till marängen svalnat till rumstemperatur.
Tillsätt det rumsvarma smöret lite i taget.
Vispa på hög hastighet 2–3 minuter tills smörkrämen är blank och jämn.
Dela upp och färga med lila eller grön färg.
Tillsätt limesaft försiktigt (krämen kan skära sig om det blir för mycket vätska).
Montering
Dela tårtbottnen i två (eller tre om du vill ha väldigt tunna lager).
Lägg tepannacottan på det första lagret.
Lägg på marängbotten.
Bred ut limecurd och sedan jordgubbsmousse (spara lite limecurd till dekor).
Lägg på sista tårtbottnen.
Spackla hela tårtan med marängsmörkräm.
Dekorera med spritsad smörkräm, limecurd, lime och mynta.
Skapa anteckning
Dela
Skriv ut