Tareqs clafoutis med körsbär

Tareqs clafoutis med körsbär
Foto: Simon Bajada
Tareq Taylor ny 2024
Tareq Taylor ny 2024

Tareqs clafoutis med körsbär

9 ingredienser

1 h

"En härlig sydfransk efterrätt där körsbär eller plommon täcks med äggsmet och bakas i ugnen. Clafoutis påminner lite om ugnspannkaka till smaken. Och en klick vispad crème fraiche eller vispgrädde är toppen till." /Tareq

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • 250 g körsbär (urkärnade)
  • 3 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk strösocker (att strö över)
  • 2,5 dl mjölk (3 %)
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 krm salt
  • 1 bittermandel

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Sprid ut körsbären i en ugnsfast form.
  3. Knäck äggen i en bunke och tillsätt mjöl, 1 dl strösocker, mjölk, vaniljsocker och salt.
  4. Riv eller hacka bittermandeln fint och tillsätt den. Kör med stavmixer till en slät smet.
  5. Häll smeten över körsbären och strö resterande socker uppe på.
  6. Grädda i mitten av ugnen i cirka 40 minuter tills den fått färg och äggsmeten stannat men fortfarande är lite dallrig i mitten.