Tacogratäng med salsa

POPULÄRT
koket.se
Tacogratäng med salsaq
Foto: TV4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Tacogratäng med salsa

24 ingredienser

Sväng ihop en ostig och god tacogratäng och servera med nachochips, krispig sallad och hemlagad salsa. En svårslagen favorit till fredagsmyset.

logo
zeina profilbild ny

Se Zeina Mourtada laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 500 g nötfärs (eller annan valfri färs, t ex vegofärs)
  • 200 g fryst majs
  • 1 röd paprika
  • 1 gul lök
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 msk torkad oregano
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 3-4 msk tomatpuré
  • 400 g krossade tomater
  • 0,5 dl vatten
  • 3 dl crème fraîche
  • 150 g riven ost
  • olja, till stekning

Tomatsalsa

  • 4 tomater
  • 1 röd chilifrukt (valfritt)
  • 1 rödlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 limefrukter
  • 1 kruka färsk koriander
  • salt
  • peppar

Till servering

  • nachochips
  • isbergssallad

Gör så här

  1. Skala och finhacka löken. Dela, kärna ur och finhacka paprikan.
  2. Hetta upp olja i en stor panna och stek löken tills den får färg. Vänd i köttfärs och paprika, stek lite till.
  3. Tillsätt riven vitlök, alla kryddor och tomatpuré. Stek allting under omrörning i ca 4-5 minuter.
  4. Vänd i krossad tomat, majs och lite vatten. Smaka av med salt och peppar. Låt såsen småkoka under lock ca 15-20 minuter.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Häll köttfärssåsen i en ugnsform. Bred crème fraiche jämnt över hela färsen, ett sätt att få crème fraiche bredbar är att först lägga den i en liten skål och röra runt med sked, då blir den blir lite lösare i konsistensen. Strö sedan över ost.
  7. Tillaga i ugnen ca 15 minuter.

Tomatsalsa

  1. Skala och finhacka löken. Dela, kärna ev ur (behåll kärnorna för mer hetta) och finhacka chilin.
  2. Hacka tomater och koriander fint.
  3. Lägg allt det hackade i en skål. Riv i vitlök och pressa över limesaft. Smaka av med salt och peppar.

Servering

  1. Servera gratängen med tomatsalsa, strimlad isbergssallad och nachochips.