Taco- och auberginegratäng
Taco- och auberginegratäng
14 ingredienser
En oslagbart god gratäng med tacokryddad köttfärsås, bechamelsås och aubergine.
Se Zeina Mourtada laga receptet

Ingredienser
- 800 g aubergine
- olja, till pensling
Köttfärssås
- 500 g nötfärs (veggofärs går också bra)
- 1 gul lök
- 2 klyftor vitlök
- 1 burk krossade tomater (à 400 g)
- 2 msk tomatpuré
- 2 förp taco kryddmix
- 2 dl vatten
Bechamelsås
- 5 dl mjölk
- 3 msk vetemjöl
- 2 dl riven ost
- 0,5 tsk salt
Garnering
- 1 dl riven ost
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader, över- och undervärme.
- Skär auberginerna i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, pensla med olja och tillaga mitt i ugnen i ca 15 minuter, tills auberginerna får färg.
- Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök mjuka i olja i en gryta eller stor kastrull. Lägg i färsen och stek tills den får färg. Tillsätt taco kryddmix och fräs lite till.
- Häll på krossad tomat, vatten och låt puttra med locket på glänt i 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Gör under tiden bechamelsåsen. Vispa ihop mjölk, mjöl och salt i en kastrull. Koka upp under omrörning. Fortsätt vispa och låt sjuda i 2-3 minuter. Ha koll så den inte bränns vid.
- Stäng av värmen och rör i den rivna osten tills den smälter i såsen.
- Bred ut lite av ostsåsen i en ugnssäker form. Lägg på aubergineskivor, därefter köttfärssås och sedan ostsås. Fortsätt varva och avsluta med ostsåsen. Strö över riven ost och grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Ta ut och låt svalna.