• Meny
  • Sök
  • Kontomeny

Syrliga vaniljrutor med hallon

28 röster
50 m
12 bitar
Syrliga vaniljrutor med hallon
Foto: Camilla Hamid

"Vet ni vad som är godare än vaniljrutor? Jo, syrliga vaniljrutor med hallon! Vaniljrutor är en klassiker som är riktigt god och väldigt enkel att göra. Men ni vet, ibland kan det vara trevligt att piffa upp våra älskade klassiker och ge dem en ny outfit att glänsa i." /Camilla Hamid

50 m
12 bitar

Du behöver

Deg

  • 250 g smör, rumstempererat
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker (till degen)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver

Fyllning

  • 2 dl vaniljkvarg
  • 2,5 dl crème fraîche
  • 2 ägg
  • 1,5 dl strösocker (till fyllningen)
  • 1 citron, rivet skal
  • ca 1 krm vaniljpulver
  • 150 g hallon, frysta

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  2. Deg
    Mixa samman smör, vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och bakpulver i en matberedare till en deg. För hand går också bra.
  3. Täck din form med bakplåtspapper och tryck ut hälften av degen i botten på den.
  4. Fyllning
    Blanda ihop kesella, crème fraiche, ägg, strösocker, citronskal och vaniljpulver i en bunke till en jämn smet. Häll vaniljsmeten över botten, toppa med hallon och smula sedan resten av degen över vaniljsmeten.
  5. Grädda kakan i mitten av ugnen i 30-40 minuter tills den fått en fin gyllenbrun färg.
  6. Låt kakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du skär den i bitar och serverar.
2 april 2020