Syrlig rabarber med jordgubbsmaräng och mandelkaka

Syrlig rabarber med jordgubbsmaräng och mandelkaka
Foto: TV4
David Enmark KK
David Enmark KK

Syrlig rabarber med jordgubbsmaräng och mandelkaka

Av: David Enmark

Från: Kockarnas kamp

15 ingredienser

1 h 30 min

Svenska och somriga smaker bjuds det på i den här desserten med syrlig rabarber, söt maräng och saftig mandelkaka.

Ingredienser

portioner

Rabarber

  • 2 stjälkar rabarber, tunt skivade
  • 90 g strösocker [1 dl]
  • 100 g vatten [1 dl]

Mandelkaka

  • 75 g smör, kallt
  • 2 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 200 g mandelmassa, grovriven
  • ev citronskal, finrivet

Maräng

  • 75 g äggvita
  • 150 g strösocker [1,7 dl]
  • 50 g vatten
  • 150 g jordgubbspuré, mixade färska
  • 150 g vispgrädde, vispad [0,5 dl]

Gör så här

Rabarber

  1. Koka upp vatten och socker i en kastrull. Lägg i rabarbern och låt kallna.

Mandelkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj en form, cirka 28 cm i diameter.
  3. Vispa ägg och socker pösigt.
  4. Blanda vetemjöl och bakpulver med grovriven mandelmassa och citronskal.
  5. Rör ner blandningen i äggvispet.
  6. Bred ut smeten i formen.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen tills kakan fått fin färg, cirka 45 minuter. Prova med sticka. Låt svalna.

Maräng

  1. Koka upp vatten och socker till 120 grader, när den når cirka 110 grader, vispa äggvitan till ett hårt skum med elvisp.
  2. Häll med en tunn stråle ner sockerlagen i äggvitan och vispa samtidigt med elvispen på maxhastighet. Fortsätt att vispa tills marängen är kall.
  3. Fyll hälften på spritspåse och blanda resterande hälft med jordgubbspuré och vispad grädde.

Servering

  1. Spritsa marängtoppar i skålar i form av en rund ring. Bränn av topparna med en brännare. Fördela jordgubbsmarängen i mitten. Toppa med rabarber och bitar av mandelkaka.