Svenska och somriga smaker bjuds det på i den här desserten med syrlig rabarber, söt maräng och saftig mandelkaka.
Ingredienser
Rabarber
2 stjälkar rabarber, tunt skivade
90 g strösocker [1 dl]
100 g vatten [1 dl]
Mandelkaka
75 g smör, kallt
2 ägg
1 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
200 g mandelmassa, grovriven
ev citronskal, finrivet
Maräng
75 g äggvita
150 g strösocker [1,7 dl]
50 g vatten
150 g jordgubbspuré, mixade färska
150 g vispgrädde, vispad [0,5 dl]
Gör så här
Rabarber
Koka upp vatten och socker i en kastrull. Lägg i rabarbern och låt kallna.
Mandelkaka
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en form, cirka 28 cm i diameter.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda vetemjöl och bakpulver med grovriven mandelmassa och citronskal.
Rör ner blandningen i äggvispet.
Bred ut smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen tills kakan fått fin färg, cirka 45 minuter. Prova med sticka. Låt svalna.
Maräng
Koka upp vatten och socker till 120 grader, när den når cirka 110 grader, vispa äggvitan till ett hårt skum med elvisp.
Häll med en tunn stråle ner sockerlagen i äggvitan och vispa samtidigt med elvispen på maxhastighet. Fortsätt att vispa tills marängen är kall.
Fyll hälften på spritspåse och blanda resterande hälft med jordgubbspuré och vispad grädde.
Servering
Spritsa marängtoppar i skålar i form av en rund ring. Bränn av topparna med en brännare. Fördela jordgubbsmarängen i mitten. Toppa med rabarber och bitar av mandelkaka.