Pull-apart cinnamon bread med brynt smör

Pull-apart cinnamon bread med brynt smör
Foto: Linda Lomelino
Linda Lomelino
Linda Lomelino

Pull-apart cinnamon bread med brynt smör

10 ingredienser

Pull-apart-bread är lite som en butterkaka fast i avlång form och med rutor istället för kanelsnurror.

Ingredienser

portioner bitar

Vetedeg

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 tsk kardemummafrön, mortlade
  • 0,5 dl strösocker
  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 0,5 tsk salt
  • 7 dl vetemjöl

Brynt smör-fyllning

  • 100 g osaltat smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk malen kanel

Gör så här

Vetedeg

  1. Smula jästen i en stor bunke.
  2. Häll mjölk och kardemumma i en kastrull och värm till 37 grader (fingervarmt). Häll lite av vätskan över jästen och rör om tills den lösts upp. Häll över resten av vätskan.
  3. Blanda i socker och smör och rör till en jämn smet. Tillsätt salt och mjöl, lite i taget, och arbeta till en slät deg i 5–10 minuter.
  4. Lägg degen i en skål och täck med plastfolie. Låt jäsa på en varm plats i ungefär 1 timme.

Brynt smör-fyllning

  1. Smält smöret i en kastrull. Låt puttra på medelvärme tills smöret blir gyllenbrunt och doftar nötigt. Rör om då och då. Dra av från värmen och låt svalna. Ställ eventuellt in skålen i kylen en stund så går det fortare. Smöret ska börja stelna men inte bli helt fast.
  2. Vispa smöret krämigt tillsammans med socker och kanel i en skål.
  3. Smörj en avlång brödform med rikligt med smör.
  4. När degen jäst klart, stjälp upp den på ett lätt mjölat bakbord. Kavla ut degen till en rektangel, cirka 48 x 30 cm, med så raka kanter som möjligt.
  5. Bred ut fyllningen över degen, precis som när du gör kanelbullar.
  6. Skär degen i sex remsor (à cirka 8 x 30 cm).
  7. Stapla remsorna ovanpå varandra och skär ut sex fyrkantiga bitar. Du kommer alltså att ha sex små högar med sex rutor i varje. Ställ högarna tätt intill varandra i bakformen och separera lagren något med fingrarna.
  8. Lägg en bakhandduk över formen och låt jäsa i 45 minuter.
  9. Värm ugnen till 175 grader och grädda i 35–40 minuter i nedre delen av ugnen. Kontrollera efter 15 minuter så att brödet inte får för mycket färg. Täck i så fall med lite bakplåtspapper eller ugnsfolie.
  10. Ta ut ur ugnen och låt brödet svalna i formen.