Cheesecakedonuts med nutella
Cheesecakedonuts med nutella
15 ingredienser
Mumsiga cheesecakedonuts med krämig nutellafyllning som överraskning när man biter i dem.
Ingredienser
Donuts
- 0,5 dl vatten
- 1,5 tsk torrjäst
- 1,5 dl mjölk
- 2 äggulor, rumsvarma
- 40 g smör, rumsvarmt
- 2 msk strösocker
- 0,75 tsk salt
- 5-5,25 dl vetemjöl
- 5 dl olja, till fritering (t ex raps-, solros- eller jordnötsolja)
Nutellafyllning
- 200 g färskost
- 2 dl nutella
Digestivekross
- 3 digestivekex
- 2,5 dl florsocker
- 1 tsk malen kanel
- salt
Gör så här
Donuts
- Värm vattnet till 40–45 grader och blanda med jästen i en stor skål. Låt stå i 5 minuter.
- Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt) i en kastrull. Rör om i skålen med jästblandningen och tillsätt den ljumna mjölken, äggulor, smör och socker. Rör ordentligt tills smöret är upplöst.
- Tillsätt salt och mjöl och arbeta till en smidig deg på mjölat bakbord. Lägg degen i en oljad skål, täck med bakhandduk och låt jäsa i 1–1 1/2 timme, till dubbel storlek.
- Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut den till 1–1 1/2 cm tjocklek. Stansa ut så många rundlar som möjligt med hjälp av en rund utstickare (eller ett glas), 6,5–7 cm i diameter. Rulla ihop överbliven deg, kavla ut igen och stick ut fler degrundlar på samma vis.
- Lägg degrundlarna på en bakplåtspappersklädd plåt, täck med bakhandduk och låt läsa i cirka 45 minuter, till dubbel storlek.
Nutellafyllning
- Vispa ihop cream cheese och nutella.
- Förbered en spritspåse med en liten tyll (stjärntyll eller rund tyll spelar inte så stor roll, men den bör inte vara större än 4–6 mm i diameter). Fyll påsen med nutellakräm, lägg spritsen på ett fat eller liknande och ställ in i kylen.
Digestivekross
- Krossa digestivekexen, till exempel i en mortel, och blanda med florsocker, kanel och salt på ett fat. Ställ åt sidan.
Fritering
- Häll oljan i en tjockbottnad kastrull och värm till 180 grader.
- Fritera ett par degrundlar i taget i cirka 1,5 minut på varje sida. Hantera rundlarna försiktigt så att du inte trycker ut luftbubblorna som bildats under jäsningen.
- Lägg de nyfriterade munkarna på en bit hushållspapper eller ett ugnsgaller och låt rinna av och svalna i ett par minuter.
- Doppa munkarna i digestivekross och tryck in spritstyllen i sidan på varje donut och fyll med nutellakräm. Pudra eventuellt med mer florsocker.