Svenska kanelbullar

Svenska kanelbullar
Foto: Tv4
Donal Skehan
Donal Skehan

Svenska kanelbullar

14 ingredienser

2 h

De här bullarna är fantastiska till frukost. Om du vill göra en deg över natten så går det bra! Ta ut degen från kylen nästa morgon och låt stå på en varm plats i en timme (tills den är pösig) innan du gräddar. Receptet kommer från programmet Donal's kök, avsnitt 5.

Ingredienser

portioner bullar
  • 80 g osaltat smör
  • 250 ml standardmjölk
  • 500 g vetemjöl
  • 7 g jäst (snabbverkande)
  • 50 g strösocker
  • 1 tsk havssalt
  • 2 tsk malen kardemumma
  • 1 ägg, uppvispat (stort från frigående höns)
  • 1 äggula, uppvispat (stor)

Fyllning

  • 150 g osaltat smör, mjukat
  • 100 g farinsocker, mjukt (ljust)
  • 2 msk malen kanel

Utbakning

  • 1 ägg, uppvispat (till glasering)
  • 1 msk strösocker

Gör så här

  1. Smält ihop smör och mjölk försiktigt i en kastrull på låg värme. Ställ åt sidan tills blandningen är ljummen (ca 40 grader).
  2. Blanda mjöl, jäst, strösocker, salt och kardemumma i en stor skål. Gör ett hål i mitten och häll i det uppvispade ägget och gulan följt av den varma mjölk- och smörblandningen. Använd en träslev för att blanda tills du har en lite kladdig deg.
  3. När degen tagit form så vänd ut den på en mjölad yta och knåda i cirka 10 minuter tills den är slät och spänstig. Du kan även knåda i en mixer med degkrok i 4–5 minuter.
  4. Pudra över mjöl om du tycker att degen är för kladdig.
  5. Lägg degen i en ren smord skål, täck med en fuktig kökshandduk och låt den jäsa på en varm plats i 1 timme, eller tills den är dubbelt så stor.
  6. Fyllning
    Vispa alla ingredienser i en skål tills du har en slät massa.
  7. Utbakning
    När degen jäst klart så tippa upp den på en lätt smord arbetsyta.
  8. Rulla degen till en rektangel som är ca 45 x 30 cm stor (17 x 12 tum) och ca 5 mm (0,25 tum) tjock.
  9. Bred ut fyllningen över hela.
  10. Börja sedan rulla ihop degen till en cylinder från ena långsidan.
  11. Använd en vass kniv för att skära upp rullen i 12 lika stora bitar.
  12. Smörj en stekplåt som är ca 25 x 20 cm (10 x 8 tum) och lägg rullarna med snittsidan uppåt på den. Täck med lätt smord hushållsfilm och låt jäsa i cirka 30 minuter på en varm plats tills bullarna blir pösiga.
  13. Värm ugnen till 200 grader (180 grader varmluft).
  14. Pensla bullarna med ägget, strö över sockret och grädda i 15 minuter, eller tills de är gyllenbruna.
  15. Låt bullarna svalna i formen i 10 minuter och lägg sedan över på ett galler för att svalna lite till innan servering.