Svensk känsla i skogen

Svensk känsla i skogen
Foto: TV4
Florencia Abella Kockarnas Kamp 2023
Florencia Abella Kockarnas Kamp 2023

Svensk känsla i skogen

Av: Florencia Abella

Från: Kockarnas kamp

22 ingredienser

1 h + tid i frysen

Ängssyrasorbet bjuds på en gräddkräm smaksatt med myskmadra och serveras med skrädmjölskaka och flädermarinerade hallon.

Ingredienser

Ängssyrasorbet

  • 525 g vatten
  • 105 g glykos
  • 175 g strösocker
  • 1 gelatinblad, blötlagt
  • 225 g ängssyra
  • 75 g spenat
  • 150 g citronsaft

Grädde med myskmadra

  • 375 g vispgrädde
  • 125 g mjölk
  • 3 g myskmadra, torkad
  • 1 tonkaböna
  • 68 g strösocker
  • 37 g äggula
  • 3 g majsstärkelse

Skädmjölskaka

  • 120 g smör
  • 225 g strösocker
  • 75 g olja
  • 300 g skrädmjöl
  • 3,75 g hjorthornssalt

Flädermarinerade hallon

  • 300 g hallon
  • 0,5 dl fläderblomssaft, koncentrerad

Garnering

  • spansk körvel

Gör så här

Ängssyrasorbet

  1. Koka upp vatten, socker och glykos. Lägg i gelatinbladet och kyl ner till 8 grader.
  2. Blanchera spenaten. Häll av väl. Mixa ner ängssyra och spenat i sockerblandningen. Häll i citronjuicen och kör i glassmaskin. Frys in sorbeten.

Gräddkräm med myskmadra

  1. Koka upp grädde och mjölk med myskmadra och tonkaböna.
  2. Vispa socker, äggula och majsstärkelse. Häll på den varma gräddblandningen under vispning.
  3. Häll tillbaka i kastrullen och värm försiktigt till 85 grader. Låt svalna och ställ i kylen.

Skrädmjölskaka

  1. Vispa smör med socker och olja. Häll i skrädmjölet och hjorthornssalt.
  2. Häll smeten i oljad och mjölad form. Grädda på 150 grader i 10 minuter.

Marinerade hallon

  1. Blanda hallonen med flädersaften.
  2. Servera sorbeten på gräddkrämen. Toppa med de marinerade hallonen och smulad kaka. Garnera med spansk körvel.