Supersaftiga äppelbullar
Supersaftiga äppelbullar
17 ingredienser
3 h
"Jag älskar att göra mina vanliga, supersaftiga kanelbullar och fylla dem med äppelmos. Antingen hemmagjord eller så köper jag en riktigt bra i affären." /Camilla Hamid
Ingredienser
Kanelfyllning
- 150 g smör, rumsvarmt
- 1 dl farinsocker
- 5 msk malen kanel
Äppelfyllning
- ca 3-4 dl äppelmos (ekologisk av hög kvalitet)
Vetedeg
- 50 g jäst, rumstempererad
- 500 g mjölk, rumstempererad [5 dl]
- 1 msk malen kanel
- 250 g smör
- 200 g strösocker [2 dl]
- 1 kg vetemjöl [16,5 dl]
- 1 tsk salt
Pensling
- 1 ägg
- ca 1 krm salt
- vatten
- pärlsocker (till garnering)
Sockerlag
- 2 dl vatten
- 1 dl strösocker
Gör så här
Kanelfyllning
- Blanda ihop alla ingredienser till kanelfyllningen till en jämn och bredbar smet.
Vetedeg
- Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
- Ha sedan i kanel, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
- Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin på låg hastighet och lite längre om du kör för hand.
- Kavla ut degen till en stor rektangel. Jag brukar köra två stycken på ca 60×30 cm.
- Bre ut ett tunnt lager fyllning över hela rektanglarna och vik de sedan på långsidan.
- Skär ca 2 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln. För att forma bullarna kniper du sen ihop två remsor i ena änden, drar ut dem lite och snurrar som ett nystan runt två fingrar. Upprepa processen för alla remsor.
- Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, täck med en bakduk och låt jäsa i 1-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
- Sätt ugnen på 200 grader.
Pensling
- Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar.
- Fyll en spritspåse med äppelmoset och spritsa ner generöst med äppelmos i mitten på varje bulle. Garnera med pärlsocker.
- Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
Sockerlag
- Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.