Stjärnkockens tips - så gör du delikatesser av matresterna!

Visst är det lätt att slänga överbliven mat i soporna? Stjärnkocken Sebastian Gibrand ger oss sina bästa tips hur du tar vara på matrester och skapar nya delikatesser.


Sebastian Gibrand är en av Sveriges mest välrenommerade kockar. Han har ansvarat för såväl Nobelmiddagen, jobbat på flertalet stjärnrestauranger och vunnit Kockarnas kamp i TV4. ​
Nu tränar Electrolux-ambassadören återigen inför årets upplaga av Bocuse D’or – världens mest prestigefyllda mattävling – där han sedan tidigare har knipit en silvermedalj. 

Råvarorna står i fokus, och enligt Sebastian har trenden i branschen de senaste åren handlat mycket om att ta vara på så många delar av grönsaken eller djuret som möjligt. Något som även Electrolux har tagit tillvara på med den nya Taste-serien, där allt från kylskåp till ugnar och stekhällar är optimerade för att minimera matsvinnet och ge bästa möjliga resultat i köket.

Läs mer om Electrolux SensePro induktionshäll här!

- Att minska matsvinnet handlar egentligen bara om planering, säger han. Men visst kan det vara svårt att veta hur man ska ta hand hela råvarorna, och råvaror som blivit lite trötta i kylskåpslådan. 

Sebastian ger 5 smarta tips hur man kan minska matsvinnet och skapa nya, härliga rätter:

1. Tillaga grönsakerna med skalet på. När de rostas med skalet på får grönsakerna mer smak, en annan karaktär och bibehåller dessutom fler antioxidanter.
2. Gör chips. Om du väljer att skala rotfrukterna – som potatis, rödbetor eller morötter – så är det otroligt enkelt att göra delikata chips av skalet. Allt du behöver är olja, flingsalt och en ugn. 

3. Att ånga gör maten godare och hälsosammare. Istället för att steka grönsakerna och proteinerna – ånga dem till perfektion. Grönsakernas mineraler och vitaminer bevaras, och råvaror som fisk blir härligt mjäll och god. Dessutom får gårdagens rester nytt liv av ångan, så att du slipper slänga dem.
4. Använd hela örterna. Att bara använda bladen från färska örter som dill och basilika är ett rent slöseri. I stjälken sitter den största delen av smaken. Hacka ner allt i en grönsallad och njut.
5. Ge tomaterna nytt liv. Brukar du slänga tomater som blivit mjuka och skadade? Hacka dem, häll på vinäger och låt stå i kylen över natten. Sila blandningen och voilà – du har fått en perfekt tomatvinäger.

- Att återanvända resterna på det här sättet är väldigt enkelt, men många får ändå en aha-upplevelse när jag ger dem tips, säger Sebastian.​

För att uppleva matlagning på en ny nivå kan alla använda Electrolux nya Steamify-ugnar, vars smarta funktioner ser till att resultatet blir perfekt varje gång.

Läs mer om Electrolux ångugnar här! 

Pssst, visste du....
Matsvinnet går också att minska genom att förvara råvarorna i rätt temperatur. Där rekommenderar Sebastian Electrolux nya kylskåp, med funktionerna MultiFlow och Dynamic Air, som kyler snabbt och skapar ett jämn flöde av kall luft. På så sätt hålls maten fräsch längre.

Läs mer om Electrolux 700 Kyl Cooling 360˚ här!

Upplev matglädje med Electrolux

ENKELT
Electrolux Sebastian Gibrand header
Artikel

Stjärnkockens tips - så gör du delikatesser av matresterna!

Visst är det lätt att slänga överbliven mat i soporna? Stjärnkocken Sebastian Gibrand...

Electrolux pannkakor ny
Artikel

Så steker du perfekta pannkakor

Blir stekytan ojämn, går pannkakorna sönder, är degiga i mitten eller blir brända...

Electrolux ångugn
Artikel

Ångugn - så funkar det!

Vill du få ut det mesta av dina maträtter, både i form av smak och nyttighet? Då...

Electrolux grytbröd
Artikel

Hemligheten bakom det perfekta surdegsbrödet!

Blir surdegsbrödet inte så perfekt som du vill ha det? Då kan det vara bristen på...