färska örter (efter tillgång, t ex körvel, libsticka, salvia)
Örtsmör:
250 g smör
1 rejäl näve finhackade färska örter, t ex persilja, dragon, körvel
4 klyftor vitlök
Gör så här
Bengt Frithiofssons vintips till sniglarna:
Petite Ruche
Spola de levande sniglarna rena med kallt vatten. Spola dem sedan med saltvatten, och fortsätt sedan skölja dem rena tills sköljvattnet är rent.
Häll sniglarna i en stor gryta med kokande vatten, lägg omedelbart på locket och låt koka i ett par minuter. Om man inte har en tillräckligt stor gryta får man göra det här i omgångar.
Häll bort kokvattnet, och spola sniglarna hastigt med kallt vatten. Ta sedan ur dem ur skalen med hjälp av en sillgaffel, när sniglarna är ljumna. Lägg skalen åt sidan och rengör dem senare.
Nyp bort magen (den "innersta" biten) och den lilla smala delen från sniglarna, behåll bara själva sugfoten (ca 1/3 av snigeln).
Koka upp sniglarna i täckande vatten och skumma. Tillsätt vin, färska örter, rödlök, salt och peppar och koka sakta i ca 2 timmar.
Rör ihop örtsmöret.
Stoppa sniglarna i de rengjorda skalen tillsammans med örtsmöret och värm i ugn (200-225 grader) tills det fräser ordentligt i skalen.