Tareq Taylors recept på den klassiska engelska desserten sticky toffee pudding. Hemligheten är en skvätt whiskey i kolasåsen.
Ingredienser
250 g dadlar
2 dl vatten, kokande
100 g smör, rumstempererat
1,25 dl brunt farinsocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 msk muscovadosirap
1 dl mjölk
Kolasås
2,5 dl ljust muscovadosocker
2,5 dl vispgrädde
50 g smör
1 msk muscovadosirap
1 krm salt
2 msk rökig whisky
Gör så här
Hacka dadlarna och koka upp dem i vattnet. Ta av från värmen och låt stå och svälla ca 30 minuter tills allt vatten är absorberat. Mosa dadlarna lätt med en sked eller gaffel. Låt svalna.
Vispa samman rumstempererat smör och socker tills det är ljust och krämigt. Tillsätt äggen ett i sänder och vispa noga.
Blanda alla torra ingredienser och tillsätt dessa till äggen tillsammans med mjölken och sirapen. Tillsätt dadlarna och blanda med en sked.
Ös upp i dubbla stora muffinsformar och baka mitt i ugnen på 180 grader ca 25 minuter.
Låt svalna något i formen och ringla sedan kolasåsen över puddingarna. Servera ljumna med vispad grädde.
Kolasås
Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka ca 10 minuter tills konsistensen är lagom seg. Tillsätt whisky och servera.