Sticky toffee pudding med kolasås
Sticky toffee pudding med kolasås
17 ingredienser
En kladdig och söt kaka dränkt i kolasås serverad med en klick crème fraiche.
Ingredienser
- 200 g dadlar (urkärnad vikt)
- 90 g smör, rumstempererat
- 1 dl muscovadosocker
- 1 dl farinsocker
- 2 dl vatten, kokande
- 2 ägg
- 2 msk sirap
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 dl mjölk
Kolasås
- 100 g smör, rumstempererat
- 1,5 dl farinsocker
- 3 dl vispgrädde
- 1 dl ljus sirap (gärna lönnsirap men går med vanlig)
Till servering
- 2 dl crème fraîche
- flingsalt
Gör så här
- Sätt på ugnen på 180 grader.
- Lägg socker och smör i en kastrull, smält ihop.
- Lägg dadlarna i en matberedare. Mixa och tillsätt det varma vattnet under fortsatt mixning.
- Lägg över det mixade i en bunke. Låt stå ca 30 minuter.
- Tillsätt ägg, sirap, vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker, ägg och mjölk. Vänd ner socker- och smörblandningen i dadelblandningen.
- Häll allt i en smord form, helst springform med avtagbara kanter, sätt in formen i den förvärmda ugnen, baka ca 20-25 minuter.
- Koka upp alla ingredienser till kolasåsen i en kastrull, koka ca 4-8 minuter till en kladdig kolasås.
- Ta ut puddingen när den satt sig efter ca 15-20 minuter. Picka toppen med en gaffel, häll på ett tunt lager med kolasås, ställ tillbaka in i ugnen och baka ca 5 minuter till, tills kolasåsen bubblar, ta ut och strö lite flingsalt på toppen.
Servering
- Skär tårtbitar, häll på rikligt av den ljumna kolasåsen, servera med en klick crème fraiche.