Stekta kardemummabullar med brynt kolasås och vaniljglass
Stekta kardemummabullar med brynt kolasås och vaniljglass
11 ingredienser
En perfekt dessert att göra på bullar som blivit lite torra. Ge dem nytt liv och smörstek dem och servera med en galet god kolasås, vaniljglass och säsongens bär.
Ingredienser
- 4-6 kardemummabullar
- ca 5 dl vaniljglass
- 200 g jordgubbar
- smör, till stekning
- ätbara blommor, till garnering
Kolasås
- 200 g smör
- 2 dl strösocker
- 2 dl vispgrädde
- 1 kvist färsk rosmarin
- 0,5 citron, finrivet skal
- flingsalt
Gör så här
Brynt smörkolasås
- Bryn smöret i en kastrull under vispning, när det doftar nötigt och fått en ljus brun färg är det färdigbrynt. Tillsätt sockret och låt koka ihop.
- Häll på grädden och låt koka ihop till en tjockare konsistens (107-110 grader). Lägg i rosmarinkvisten och låt stå och dra en stund. Avsluta med en nypa flingsalt och citronskal.
- Skär bullarna i mindre bitar. Dela jordgubbarna (behåll gärna det gröna så blir det extra snyggt).
- Stek bullarna i smör i en stekpanna på medelvärme.
- Lägg de stekta bullarna i botten på en djup tallrik/skål. Toppa med vaniljglassen, kolasås, jordgubbar och blommor.