Stekt torsk med pressad potatis

Stekt torsk med pressad potatis
Foto: TV4

Här har vi valt att snabbgrava torsken innan den steks. Det gör den både fastare och saftigare. Välj en fin bit från en stor torsk.

26 januari 2009
4

Du behöver

  • 600 g torskfilé
  • 0,5 dl salt
  • 2 krm malen vitpeppar
  • 0,5 dl socker
  • 1,5 dl hackad dill
  • smör att steka i
  • Skysås:
  • 4 dl mörk buljong (från koncentrerad fond)
  • 1 st gul lök, skivad
  • 0,5 st morot, skivad
  • 0,5 msk socker
  • 2 kvistar timjan
  • 3 st lagerblad
  • 0,5 msk hel vitpeppar
  • 0,5 msk hel kryddpeppar
  • vitvinsvinäger
  • salt
  • ev maizenamjöl

Till servering:

  • pressad potatis
  • 1 knippe grön sparris
  • 2 st stora morötter

Gör så här

  1. Börja med att snabbgrava torsken. Blanda salt, peppar, socker och dill. Dela fisken i 4 bitar och klappa in dem med bladningen. Spraya vatten (från en blomspruta) över fisken. Täck och låt den stå svalt i 1 timme.
  2. Koka under tiden skysåsen. Koka ihop buljongen med lök, morot, socker och timjan tills ⅓ återstår. Kör lagerblad och pepparkorn i mixer. Smaka av såsen med kryddblandningen, salt och en aning vinäger. Sila skyn slät. Red eventuellt av den med lite maizenamjöl utrört i vatten.
  3. Ansa sparrisen, skala och skär morötterna i långa strimlor. Koka dem knappt mjuka i lättsaltat vatten. Låt ånga av.
  4. Borsta av täcket på fisken och stek den i panna i lite smör. Servera med skysås, grönsaker och pressad potatis.
Kommentera receptet
hosterbjudande

Fler goda recept