Stekt torsk med pressad potatis

Stekt torsk med pressad potatis
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Stekt torsk med pressad potatis

20 ingredienser

Här har vi valt att snabbgrava torsken innan den steks. Det gör den både fastare och saftigare. Välj en fin bit från en stor torsk.

Ingredienser

portioner
  • 600 g torskfilé
  • 0,5 dl salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 0,5 dl strösocker
  • 1,5 dl dill, hackad
  • smör, att steka i

Skysås:

  • 4 dl mörk buljong (från koncentrerad fond)
  • 1 gul lök, skivad
  • 0,5 morot, skivad
  • 0,5 msk strösocker
  • 2 kvistar timjan
  • 3 lagerblad
  • 0,5 msk vitpepparkorn
  • 0,5 msk kryddpepparkorn
  • vitvinsvinäger
  • salt
  • ev majsstärkelse

Till servering:

  • potatis, pressad
  • 1 knippe grön sparris
  • 2 morötter (stora)

Gör så här

  1. Börja med att snabbgrava torsken. Blanda salt, peppar, socker och dill. Dela fisken i 4 bitar och klappa in dem med bladningen. Spraya vatten (från en blomspruta) över fisken. Täck och låt den stå svalt i 1 timme.
  2. Koka under tiden skysåsen. Koka ihop buljongen med lök, morot, socker och timjan tills ⅓ återstår. Kör lagerblad och pepparkorn i mixer. Smaka av såsen med kryddblandningen, salt och en aning vinäger. Sila skyn slät. Red eventuellt av den med lite maizenamjöl utrört i vatten.
  3. Ansa sparrisen, skala och skär morötterna i långa strimlor. Koka dem knappt mjuka i lättsaltat vatten. Låt ånga av.
  4. Borsta av täcket på fisken och stek den i panna i lite smör. Servera med skysås, grönsaker och pressad potatis.