Stek med potatischips
Stek med potatischips
17 ingredienser
1 h
Den här festliga rätten är något utöver det vanliga! Med hemhjord aioli och chips blir den både lyxig och god. Receptet kommer från programmet Donal's kök, avsnitt 4.
Ingredienser
Stek
- 1 côte de boeuf (stor ca 3,5 cm tjock)
- 2 msk rapsolja
- 50 g smör
- 2 klyftor vitlök, pressade
- 2 kvistar rosmarin
- havssalt
- malen svartpeppar
Chips
- 500 g potatis, skuren i chips (vaxartad)
- rapsolja (till stekning)
- ca 0,5 dl persilja, grovt hackad
- ca 0,5 dl dragon, grovt hackad
- havssalt
Aioli
- 2 äggulor (stora från frigående höns)
- 1 klyfta vitlök, finriven (stor)
- 1 tsk dijonsenap
- salt
- 75 ml extra virgin olivolja
Gör så här
Stek
- Ta ut biffen från kylen minst 20 minuter innan tillagning så den blir rumstempererad.
- Krydda steken väl med salt och peppar på båda sidor. Lägg köttet på ett galler över en ugnsplåt och låt stå utan lock tills du ska laga maten.
- Värm ugnen till 140 grader.
- Ställ in steken i ugnen i ca. 25–35 minuter för medium rare, temperaturen bör vara 55 grader.
Chips
- Medan steken tillagas kan du förbered chipsen. Lägg potatisen i en stor tjockbottnad gryta (eller holländsk ugn) och häll över olja tills den täcker.
- Sätt grytan på hög värme och låt koka upp. Sänk värmen till medel och låt koka i 15 minuter innan du försiktigt lossar allt som har fastnat i bottnen med en tång. Fortsätt koka i ytterligare ca 5 minuter eller tills chipsen blir gyllenbruna.
- Ta upp chipsen med en hålslev och lägg på en plåt klädd med hushållspapper. Krydda rikligt med havssalt och örter. Håll chipsen varma i ugnen på svag värme.
Aioli
- Lägg äggulor, vitlök, dijonsenap och en nypa havssalt i en skål. Håll skålen stadigt på plats genom att använda en fuktig kökshandduk lindad runt basen.
- Vispa kontinuerligt medan du tillsätter oljan droppvis i äggblandningen. Häll sedan gradvis en jämn stråle. Tillsätt inte oljan för snabbt och se till att den är helt absorberad innan du tillsätter mer.
- Vispa tills det är helt slätt och jämnt. Vispa sedan i citronsaften och krydda rikligt efter smak. Häll upp i två små portionsskålar att placera på tallrikarna vid servering. Eventuella rester håller sig bra i en burk i kylen i upp till 2 dagar.
Stek
- Ta ut steken från ugnen när den är färdig och låt den stå tills du är redo att bryna köttet.
- Hetta upp olja i en panna på hög värme och steka köttet i nästan en minut, eller tills den fått fin färg. Vänd den sedan om och tillsätt smör, vitlök och rosmarin i pannan.
- Tippa pannan och ös biffarna kontinuerligt med en sked i ytterligare en minut.
- Lyft upp steken ur pannan, skiva den och serverar omedelbart med chips och aioli.