Den här festliga rätten är något utöver det vanliga! Med hemhjord aioli och chips blir den både lyxig och god. Receptet kommer från programmet Donal's kök, avsnitt 4.
Ingredienser
2 - 4
Stek
1 côte de boeuf (stor ca 3,5 cm tjock)
2 msk rapsolja
50 g smör
2 klyftor vitlök, pressade
2 kvistar rosmarin
havssalt
malen svartpeppar
Chips
500 g potatis, skuren i chips (vaxartad)
rapsolja (till stekning)
ca 0,5 dl persilja, grovt hackad
ca 0,5 dl dragon, grovt hackad
havssalt
Aioli
2 äggulor (stora från frigående höns)
1 klyfta vitlök, finriven (stor)
1 tsk dijonsenap
salt
75 ml extra virgin olivolja
Gör så här
Stek
Ta ut biffen från kylen minst 20 minuter innan tillagning så den blir rumstempererad.
Krydda steken väl med salt och peppar på båda sidor. Lägg köttet på ett galler över en ugnsplåt och låt stå utan lock tills du ska laga maten.
Värm ugnen till 140 grader.
Ställ in steken i ugnen i ca. 25–35 minuter för medium rare, temperaturen bör vara 55 grader.
Chips
Medan steken tillagas kan du förbered chipsen. Lägg potatisen i en stor tjockbottnad gryta (eller holländsk ugn) och häll över olja tills den täcker.
Sätt grytan på hög värme och låt koka upp. Sänk värmen till medel och låt koka i 15 minuter innan du försiktigt lossar allt som har fastnat i bottnen med en tång. Fortsätt koka i ytterligare ca 5 minuter eller tills chipsen blir gyllenbruna.
Ta upp chipsen med en hålslev och lägg på en plåt klädd med hushållspapper. Krydda rikligt med havssalt och örter. Håll chipsen varma i ugnen på svag värme.
Aioli
Lägg äggulor, vitlök, dijonsenap och en nypa havssalt i en skål. Håll skålen stadigt på plats genom att använda en fuktig kökshandduk lindad runt basen.
Vispa kontinuerligt medan du tillsätter oljan droppvis i äggblandningen. Häll sedan gradvis en jämn stråle. Tillsätt inte oljan för snabbt och se till att den är helt absorberad innan du tillsätter mer.
Vispa tills det är helt slätt och jämnt. Vispa sedan i citronsaften och krydda rikligt efter smak. Häll upp i två små portionsskålar att placera på tallrikarna vid servering. Eventuella rester håller sig bra i en burk i kylen i upp till 2 dagar.
Stek
Ta ut steken från ugnen när den är färdig och låt den stå tills du är redo att bryna köttet.
Hetta upp olja i en panna på hög värme och steka köttet i nästan en minut, eller tills den fått fin färg. Vänd den sedan om och tillsätt smör, vitlök och rosmarin i pannan.
Tippa pannan och ös biffarna kontinuerligt med en sked i ytterligare en minut.
Lyft upp steken ur pannan, skiva den och serverar omedelbart med chips och aioli.