Stars and stripes cake

Stars and stripes cake
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Peter Dahlberg
Peter Dahlberg

Stars and stripes cake

Av: Peter Dahlberg

Från: Hela Sverige bakar

30 ingredienser

Röd och blå tårta med ingefära, cheesecakefrosting och amerikanska blåbär.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner tårta

Röd tårtbotten

  • 8 ägg
  • 270 g strösocker [3 dl]
  • 4 tsk vaniljsocker
  • 4 tsk bakpulver
  • 2,5 msk ingefära, mald
  • 180 g vetemjöl [3 dl]
  • röd färgpasta

Blå tårtbotten

  • 4 ägg
  • 135 g strösocker [1,5 dl]
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,5 msk ingefära, mald
  • 90 g vetemjöl [1,5 dl]
  • blå färgpasta

Mördegskakor

  • 120 g vetemjöl [2 dl]
  • 30 g florsocker [0,5 dl]
  • 100 g smör, kallt
  • 1 äggula [18 g]
  • 30 g florsocker [0,5 dl]
  • 1-2 tsk vatten
  • blått och rött strössel

Cheesecakefrostin

  • 700 g smör, mjukt
  • 1,8 kg färskost
  • 660 g florsocker [11 dl]
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 limefrukter

Dekoration

  • 200 g färska blåbär
  • blå pastafärg
  • röd pastafärg
  • 750 g marsipan

Gör så här

Röd tårtbotten

  1. Värm ugnen till 200 grader varmluft.
  2. Vispa ägg och strösocker ljust och fluffigt (tips, använd köksmaskin).
  3. Blanda alla torra ingredienser i en skål och sikta ner i äggsmeten samtidigt som du vänder ner ingredienserna försiktigt med en slickepott. Vänd ner röd pastafärg.
  4. Smörj och mjöla två bakformar med löstagbar kant (à 20 cm) och fyll med smet. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter eller tills bottnarna lättar från kanterna. Låt svalna.

Blå botten

  1. Värm ugnen till 200 grader varmluft.
  2. Vispa ägg och strösocker ljust och fluffigt (tips, använd köksmaskin). Blanda alla torra ingredienser i en skål och sikta ner i äggsmeten samtidigt som du vänder ner ingredienserna försiktigt med en slickepott. Vänd ner blå pastafärg.
  3. Smörj och mjöla en bakform med löstagbar kant (à 20 cm) och fyll med smet. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter eller tills bottnen lättar från kanten. Låt svalna.

Mördegskakor

  1. Värm ugnen till 175 grader varmluft.
  2. Blanda vetemjöl och florsocker i en skål eller matberedare. Tärna smöret och tillsätt i mjölblandningen och nyp ihop till en deg (eller kör matberedaren). Tillsätt äggulan. Låt vila i kyl ca 30 minuter.
  3. Kavla ut degen på mjölat bakbord (ca 5 mm tjock) och stansa ut stjärnor i olika storlekar. Lägg stjärnorna på en plåt med bakplåtspapper och trä i grillpinnar i kakorna. Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills kakorna börjar få en gyllengul färg. Låt svalna.
  4. Dekorera kakorna med florsockerglasyr genom att blanda vatten med florsocker och strö över strössel.

Cheesecakefrosting

  1. Vispa smöret ljust och fluffigt i köksmaskin i ca 5 minuter. Tillsätt färskost och vispa krämigt.
  2. Tillsätt florsockret lite i taget (undvik florsockermoln!) och vispa fluffigt. Tillsätt vaniljsocker och rivet skal från limefrukterna. Låt vila i kylen medan du delar tårtbottnarna.

Sätta ihop tårtan

  1. Dela de röda bottnarna i tre delar var (totalt sex delar). Den blåa bottnen delas i tre delar.
  2. Lägg en röd botten som grund, bred ett tunt lager cheesecakefrosting och lägg på ett nytt lager och upprepa till det tredje lagret. Bred ett lager frosting. (tänk på att en del av frostingen ska användas i dekoren så var lite sparsam).
  3. Ta en blå botten och stansa ut en rund ring med hjälp av en tallrik eller liknande. Stansa ut en lika stor cirkel av en röd botten. Lägg den blå ringen på det tredje lagret och lägg den röda cirkeln inuti ringen. Bred ett lager frosting på lagret och lägg halverade färska blåbär på den blåa ringen.
  4. Gör likadant med de två andra blåa bottnarna och de två sista röda bottnarna. Tryck till det blåa lagret så blåbären pressas samman med bottnen.
  5. Spackla tårtan med frostingen så den täcks helt och toppen blir jämn.
  6. Kavla ut marsipanen så den täcker tårtan. Applicera marsipanen på tårtan och använd handen eller en smoother för att pressa ut luft och få bort ojämnheter. Dra i marsipanen för att undvika veck.
  7. Använd den marsipan som blev över och forma tre medelstora bollar och tre stänglar. Dessa appliceras på sidorna av tårtan med lite vatten och representerar flaggstänger.
  8. Dela upp resterande frosting i tre skålar där du färgar en skål med blå pastafärg och en skål med röd pastafärg. Fyll tre spritsar med små stjärntyllar med frosting och spritsa den amerikanska flaggan mellan ”flaggstänglarna”. Stick till slut ner mördegskakorna (som du bundit små band runt pinnarna) på toppen av tårtan.