Spicy inside out sushi salmon rolls

Spicy inside out sushi salmon rolls
Foto: Stephanie Bjelkstam

Leilas goda sushirullar fylls med lax, avokado, gurka och srirachamajonnäs. Toppa med en laxskiva och bränn av den innan servering.

21 mars 2017

Du behöver

Sushiris

  • japanskt ris eller sushiris
  • 1 dl risvinäger
  • 0,5 dl socker
  • 1 tsk salt

Sushirullar

  • ca 800-1000 g rå lax av bra kvalitet, t ex salma eller fröya
  • 0,5 msk srirachasås
  • 2 msk majonnäs
  • 1 avokado
  • 5 noriark
  • 0,5 gurka
  • 1 knippe gräslök
  • svarta och vita sesamfrön, rostade

Till servering

  • gari, sushi-ingefära
  • wasabi
  • tamarisoja

Gör så här

  1. Börja med sushiriset. Spola riset i en bunke med vatten i 20 minuter och låt det svälla i kyl i minst 2 timmar.
  2. Koka upp socker, risvinäger och salt. Låt svalna.
  3. Koka riset i riskokare med 3 dl vatten, låt det sedan stå på värmehållning i 20 minuter utan att lyfta på locket och dra åt sig ångan.
  4. Blanda och smaksätt riset med socker- och vinägerblandningen, i en glas- eller träskål och håll det varmt.
  5. Tärna 2/3 av laxen i 0,5 cm stora bitar och blanda med majonnäs, srirachasås samt salt och peppar. Resterande lax skivar du i tunna bitar.
  6. Skala och kärna ur gurkan. Kärna ur avokado och skär i tunna skivor.
  7. Klä in en sushimatta i plastfilm. Lägg ut ett ark nori med blanka sidan neråt och matta sidan uppåt. Fukta händerna och tryck ut riset tunt. Täck det mesta av noriarket men spara lite på sidorna.
  8. Strö sesamfrön över. Salta och peppra. Vänd över.
  9. Lägg på avokado, gurka, lax och gräslök och rulla ihop mattan hårt. Täck över skarven med lite wasabi och en skivad laxbit och sota ev med en brännare.
  10. Skiva sushin och servera med wasabi, gari och soja.
Kommentera receptet
hosterbjudande

Fler goda recept