Spätta med apelsinsås

Spätta med apelsinsås
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Spätta med apelsinsås

8 ingredienser

Den friska apelsinsmaken passar utmärkt till fisk. Även lite flagad rostad mandel är gott att strö över vid serveringen. Variera med annan plattfisk.

Ingredienser

portioner
  • ca 600 g rödspättafilé
  • 1 dl vetemjöl
  • salt
  • peppar
  • 2 apelsiner, skivade
  • saft av 1 apelsin + 1/2 citron
  • 1 knippe persilja, hackad
  • smör, att steka i

Gör så här

  1. Krydda vetemjölet med salt och peppar. Vänd fisken i detta och stek filéerna klara på båda sidor i smör. Täck med folie.
  2. Skala och skiva två av apelsinerna och dela dem i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull med 1 msk smält smör och persiljan. Vänd runt och håll varmt.
  3. Flytta fisken till ett serveringsfat. Vispa ur stekpannan med fruktsaften från apelsin och citron. Koka ihop och sila skyn över fisken. Garnera med de smörfrästa apelsinbitarna.