Sous vide allt du behöver för att testa hemma1

Sous vide – vad är det?

Med ett sous vide-set kan du enkelt tillaga allt från kött, fisk och grönsaker till ägg med perfekt innertemperatur. Här är allt du behöver veta och ha hemma för att testa matnördarnas favoritmetod!

Vad är sous vide?

Sous vide (franska för ”under vakuum") innebär kort att råvaran först ska packas lufttätt och sedan tillagas i vattenbad där temperaturen hålls exakt. Du behöver därför en vakuumpackare eller lufttäta påsar och en cirkulator som värmer och håller temperaturen. Cirkulatorn finns i lite olika utföranden men brukar antingen vara kärl och funktioner i ett eller en stav som du klämmer fast på en vanlig, rymlig kastrull eller annat stort kärl. 

Låter det redan för krångligt med sous vide? Det är det inte, vi lovar. Längre ned kan du läsa steg för steg hur du ska göra och få tips på ett recept på en riktigt läcker torskrygg med rödvinssås!

Fördelar med sous vide?

Vad är fördelarna med att tillaga till exempel en köttbit med den här metoden? Det smarta med sous vide är att du har total kontroll över temperaturen under tillagningen och därför också över resultatet! Istället för att helsteka kött i ugn till exempel där värmen faktiskt kan vara lite ojämn, så får du exakt samma temperatur i hela vattenbadet med sous vide.

Men stekyta då?

Vem vill äta en bit ”kokt” entrecôte, tänker du kanske? Lugn i stormen bara – efter att köttet har lagats sous vide-metoden kan du snabbt bryna på i en het stekpanna med smör. Voilà – en perfekt biff är klar! Eller så låter du ditt sous vide-paket vara en del av uteköket och fixar härlig yta på grillen, en bonus är nämligen att de flesta cirkulatorer också värmer upp vattnet så ingen vanlig spis behövs.

Laga sous vide steg för steg

1. Kött, kyckling eller vilken annan ingrediens som helst läggs i en påse där luften kan avlägsnas – idealt i en vakuumpåse som man kan försluta. På det sättet håller sig påsen under vattnet i grytan och värmen cirkulerar jämnt runtomkring.

Bäst i test! Smarta Food Saver vakuumpackare kan användas för sous vide men också för att hålla dina livsmedel fräscha längre!

2. Sous vide-cirkulatorn fästs i kanten på grytan eller kastrullen och vattnet värms upp till önskad temperatur.

3. Vid rätt temperatur läggs vacuumpåsen ner i vattnet och timern på cirkulatorn sätts igång. Efter detta kan du låta cirkulatorn ta hand om resten!

4. Fixa den stekyta du vill ha i stekpanna eller på grillen, avnjut sedan en måltid med helt perfekt tillagad huvudråvara! 

![](https://img.koket.se/standard-large/sous-vide-flaskfile-med-potatisgratang-och-rodvinssas-med-bjornbar.jpg)

Sugen på att laga något gott?

Bjud på sous vide fläskfilé med potatisgratäng och rödvinssås med björnbär. Du hittar receptet här

Recept för sous vide