Tiramisutårta som tar sig i uttryck i en leopard på savannen. Tårtan består av kaffepenslade chokladbottnar, en ljus och en mörk mascarponekräm som fyllning och en päls i form av marängsmörkräm smaksatt med kaffe och amarettolikör.
1 tsk tiramisuessens (smakextrakt med smak av tiramisu)
Kaffeblandning
65 g vatten, hett [0,75 dl]
1 msk espressopulver
1 tsk florsocker
Marängsmörkräm
255 g äggvita (ca 7 st)
375 g strösocker (ca 4 dl)
675 g smör, rumstempererat
1 tsk vaniljsocker
150 g mörk choklad
3-4 tsk amarettolikör
Gör så här
Bottnar
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg bakplåtspapper i botten på två springformar, ca 18 cm i diameter.
Värm ägg och strösocker över ett vattenbad, rör om under tiden.
När du inte känner sockerkristallerna mellan fingrarna längre, häll över smeten i en bunke och vispa vitt och pösigt med en elvisp.
Blanda vetemjöl, potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke.
Sikta i lite i taget av mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt till en slät smet.
Dela upp smeten i två delar.
Del 1: Färga smeten orange med orange geléfärg, till önskad färg.
Del 2: Ha i 2 tsk kakao och 1,5 tsk rapsolja, blanda runt försiktigt.
Häll smeterna i varsin form och grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter.
Ta ut ur ugnen och låt ligga kvar i formarna en stund.
Vänd sedan formarna upp och ned och låt svalna.
Dela varje botten i två.
Mascarponekräm
Lägg gelatinbladet i kallt vatten i 10 min.
Vispa äggulan och socker över ett vattenbad tills sockerkristallerna smält. Tillsätt gelatinbladet och rör ned.
Vispa smeten vit och fluffig.
Ta från värmen och rör ner mascarpone i äggen.
Vispa grädden ganska hårt och vänd ner den i mascarpone-äggsmeten.
Mascarponekräm med choklad
Blanda alla ingredienser i en skål och vispa till en jämn smet.
Kaffeblandning
Blanda samman alla ingredienser i en skål.
Marängsmörkräm
Smält chokladen över ett vattenbad, låt svalna.
Värm äggvitorna, sockret och vaniljsockret över ett vattenbad tills det når 65-70 grader, eller tills du inte känner sockerkristallerna mellan fingrarna.
Häll över i en vispskål och vispa tills marängen har svalnat till rumstemperatur (ca 15 min)
Tillsätt det rumsvarma smöret lite i taget på medelhög hastighet. Öka till högsta hastigheten och vispa i 2–3 minuter, tills du har en homogen smörkräm.
Häll försiktigt i den avsvalnade chokladen och vispa lite till.
Blanda i någon tesked ameretto och smaka av.
Montering och dekoration
Lägg en av bottnarna på en tårtbricka 30x30 cm.
Pensla på ¼ av kaffeblandningen.
Bred på hälften av mascarponefyllningen.
Lägg på nästa botten och pensla med kaffet.
Lägg på all av mascarponekrämen med choklad.
Lägg på nästa tårtbotten och pensla även den med kaffet.
Lägg på sista mascarponefyllningen och lägg på sista tårtbotten.