Sophies leopardtårta
Sophies leopardtårta
28 ingredienser
Tiramisutårta som tar sig i uttryck i en leopard på savannen. Tårtan består av kaffepenslade chokladbottnar, en ljus och en mörk mascarponekräm som fyllning och en päls i form av marängsmörkräm smaksatt med kaffe och amarettolikör.
Ingredienser
Bottnar
- 330 g ägg [6 st]
- 255 g strösocker [3 dl]
- 90 g vetemjöl [1,5 dl]
- 120 g potatismjöl [1,5 dl]
- 7,5 g bakpulver [1,5 tsk]
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 tsk kakao
- 1,5 tsk rapsolja
- orange pastafärg (geléfärg)
Mascarponekräm
- 1,5 gelatinblad
- 30 g äggula [2 st]
- 50 g strösocker [drygt 0,5 dl]
- 250 g mascarpone
- 1,5 dl grädde
Mascarponekräm med choklad
- 250 g mascarpone
- 3 msk florsocker
- 3 msk kakao
- 0,5 tsk vaniljsocker
- 1 tsk tiramisuessens (smakextrakt med smak av tiramisu)
Kaffeblandning
- 65 g vatten, hett [0,75 dl]
- 1 msk espressopulver
- 1 tsk florsocker
Marängsmörkräm
- 255 g äggvita (ca 7 st)
- 375 g strösocker (ca 4 dl)
- 675 g smör, rumstempererat
- 1 tsk vaniljsocker
- 150 g mörk choklad
- 3-4 tsk amarettolikör
Gör så här
Bottnar
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Lägg bakplåtspapper i botten på två springformar, ca 18 cm i diameter.
- Värm ägg och strösocker över ett vattenbad, rör om under tiden.
- När du inte känner sockerkristallerna mellan fingrarna längre, häll över smeten i en bunke och vispa vitt och pösigt med en elvisp.
- Blanda vetemjöl, potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke.
- Sikta i lite i taget av mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt till en slät smet.
- Dela upp smeten i två delar.
- Del 1: Färga smeten orange med orange geléfärg, till önskad färg.
- Del 2: Ha i 2 tsk kakao och 1,5 tsk rapsolja, blanda runt försiktigt.
- Häll smeterna i varsin form och grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter.
- Ta ut ur ugnen och låt ligga kvar i formarna en stund.
- Vänd sedan formarna upp och ned och låt svalna.
- Dela varje botten i två.
Mascarponekräm
- Lägg gelatinbladet i kallt vatten i 10 min.
- Vispa äggulan och socker över ett vattenbad tills sockerkristallerna smält. Tillsätt gelatinbladet och rör ned.
- Vispa smeten vit och fluffig.
- Ta från värmen och rör ner mascarpone i äggen.
- Vispa grädden ganska hårt och vänd ner den i mascarpone-äggsmeten.
Mascarponekräm med choklad
- Blanda alla ingredienser i en skål och vispa till en jämn smet.
Kaffeblandning
- Blanda samman alla ingredienser i en skål.
Marängsmörkräm
- Smält chokladen över ett vattenbad, låt svalna.
- Värm äggvitorna, sockret och vaniljsockret över ett vattenbad tills det når 65-70 grader, eller tills du inte känner sockerkristallerna mellan fingrarna.
- Häll över i en vispskål och vispa tills marängen har svalnat till rumstemperatur (ca 15 min)
- Tillsätt det rumsvarma smöret lite i taget på medelhög hastighet. Öka till högsta hastigheten och vispa i 2–3 minuter, tills du har en homogen smörkräm.
- Häll försiktigt i den avsvalnade chokladen och vispa lite till.
- Blanda i någon tesked ameretto och smaka av.
Montering och dekoration
- Lägg en av bottnarna på en tårtbricka 30x30 cm.
- Pensla på ¼ av kaffeblandningen.
- Bred på hälften av mascarponefyllningen.
- Lägg på nästa botten och pensla med kaffet.
- Lägg på all av mascarponekrämen med choklad.
- Lägg på nästa tårtbotten och pensla även den med kaffet.
- Lägg på sista mascarponefyllningen och lägg på sista tårtbotten.
- Spackla tårtan med amaretto- marängsmörkrämen.
- Spara lite smörkräm för dekoration.