Sophies klassiska smörgåstårta i ny kostym
Sophies klassiska smörgåstårta i ny kostym
25 ingredienser
Smörgåstårta med klassiska smaker på nytt sätt i form av snygg rulltårta.
Ingredienser
Botten
- 8 ägg
- 24 g strösocker (2 msk)
- 1 tsk salt
- 120 g vetemjöl (2 dl)
- 4 msk smör, smält (till pensling av bakplåtspapper)
Färskostkräm
- 600 g färskost
- 600 g crème fraîche (6 dl)
- salt
- peppar
Fyllning 1
- 5 ägg, hårdkokta
- 0,5 dl dill
- kaviar
- majonnäs
Fyllning 2
- 200 g rökt picnicbog
- 1 dl inlagd gurka
- 1-2 äpplen
- 1 purjolök
- 1-2 tsk senap
Dekoration
- 12 skivor ost (Herrgård mild)
- 12 skivor rökt skinka
- ärtskott
- körsbärstomater
- 0,25 gurka
- 1 apelsin
- röda vindruvor
Gör så här
Bottnar
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Dela äggen och lägg äggvitor i en bunke och äggulor i en annan bunke.
- Vispa äggvitorna till fasta toppar med elvisp.
- Tillsätt strösocker och salt till äggulorna. Vispa ihop till en jämn smet för hand.
- Vänd sedan ner äggulesmeten i äggvitesmeten till en jämn smet.
- Sikta i mjölet och vänd ihop till en jämn smet med slickepott.
- Täck två långpannor med bakplåtspapper och pensla med smöret.
- Häll sedan på lika delar smet på varje plåt och stryk ut med en palett.
- Grädda bottnarna i 10-12 minuter. Låt svalna.
Färskostkräm
- Vispa ihop alla ingredienser till en fastare kräm.
Fyllning 1
- Hacka äggen och blanda med hackad persilja och ¼ av färskostkrämen.
- Bred ut fyllningen över ena botten och rulla ihop till en tight rulle.
Fyllning 2
- Riv picnicbogen på ett rivjärn eller finstrimla.
- Hacka gurka och äpple i mindre bitar.
- Skölj purjolöken noga och strimla till tunna bitar.
- Blanda allt med halva färskostkrämen. Bre ut fyllningen på nästa botten och lägg den redan rullade botten på. Rulla tillsammans ihop som en dubbel rulle.
- Lägg upp på en bricka och spackla resten av fyllningen runt hela tårtan.
- Dekorera enligt bilden eller efter eget tycke och smak.