Köp färsk skinka med nät, så behåller den formen fint medan den tillagas. Blomkålsbuketter, ärter och morötter är klassiska tillbehör.
Ingredienser
portioner
ca 1,3 kg färsk benfri skinka
salt
peppar
ca 1 tsk malen ingefära
Sås:
3 dl steksky
1-2 dl grädde
2 msk vetemjöl
1 tsk tomatpuré
Gör så här
Värm ugnen till 175°. Gnid in köttet runtom med kryddorna. Lägg det i en stor ugnsform och sätt i en köttermometer. Stek på falsen under mitten tills termometern visar 75°. Ta upp köttet, linda in det i folie och låt det vila en stund.
Lös upp skyn som har bildats i formen med ca 3 dl hett vatten. Sila ner den i en kastrull. Koka upp och red med mjölet utrört i grädden. Koka såsen 10 minuter. Rör ner tomatpuré och smaka av med salt och peppar.
Skiva köttet och skeda över lite av såsen. Servera med valfria tillbehör.