Somrig nachoplåt

0 röster
30 m
4-6
Somrig nachoplåt-2
Foto: Ulrika Pousette

”Nachoplåt är egentligen ett matlagningsfenomen som brukar serveras när man vill göra tacos med det där lilla extra, och som dessutom besparar dig en massa disk när du vill servera mat till många. Jag har så klart tagit fram en efterrättsvariant på denna rätt. Söta kardemumma-nachos, syrlig färskostkräm och limemarinerade jordgubbar bildar tillsammans en »match made in heaven«. Ren och skär kärlek.” /Camilla Hamid

Receptet är ur boken Baka utan ugn, Bonnier fakta.

Visa mer
30 m
4-6

Du behöver

Nachos

  • 1 dl strösocker
  • 2-3 msk malen kardeumma
  • 10 tortillabröd, storlek medium
  • smör, att steka i

Limemarinerade jordgubbar

  • 250 g färska jordgubbar
  • 12 färska myntablad, finhackade
  • 0,5 dl brun farin strö
  • 1 lime, saften

Färskostkräm

  • 300 g naturell färskost
  • 1 dl vispgrädde

Garnering

  • 1 lime, klyftor
  • 6 myntablad
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Skölj och snoppa jordgubbarna. Dela dem i kvartar och lägg dem i en skål tillsammans med mynta, farinsocker och citrusjuice. Rör om tills sockerkristallerna har lösts upp. Ställ åt sidan för att dra.
  2. Blanda socker och kardemumma i en djup tallrik.
  3. Stek tortillabröden i rikligt med smör på båda sidor tills de har fått en fin, gyllenbrun färg.
  4. Dela varje bröd i 8 bitar och vänd dem i sockerblandningen medan de fortfarande är varma. Låt bitarna svalna helt och sprid sedan ut dem på en serveringsplåt eller i en form.
  5. Häll jordgubbarna i en finmaskig sil och sila av överflödig vätska.
  6. Vispa ihop färskost och vispgrädde till en kräm. Toppa dina nachos med krämen och strö sedan över de limemarinerade jordgubbarna. Garnera med myntablad och citrusklyftor. Servera direkt och njut!
5 maj 2019
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...