Sommarfräsch jordgubbspaj med gurka och basilika

POPULÄRT
Sommarfräsch jordgubbspaj med gurka och basilika
Foto: TV4
Fredrik Britz
Fredrik Britz

Sommarfräsch jordgubbspaj med gurka och basilika

12

16 ingredienser

Somrig paj med jordgubbar, rabarber och gurka.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

Pajskal

  • 350 g vetemjöl
  • 125 g florsocker
  • 125 g smör
  • 4 äggulor
  • 1 krm salt

Fyllning

  • 2 dl jordgubbar
  • 1 dl gurka
  • 1 dl rabarber
  • 1 dl rörsocker
  • 1 ägg
  • 0,5 citron
  • 2 msk potatismjöl
  • 0,5 dl färsk basilika
  • 1 dl strösocker
  • 50 g smör
  • överbliven mördeg

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda ihop alla ingredienser snabbt till en deg. Låt vila i kylen i ca 30 min.
  3. Kavla ut mördegen tunt och fodra pajformen med degen. Klä in i aluminiumfolie och lägg i någon form av tyngd exempelvis socker, ärtor eller ris. Spara mördegen som blir över.
  4. Förbaka pajskalen i ca 15 minuter i ugn.
  5. Höj värmen på ugnen till 200 grader. Kvarta jordgubbarna. Skala och kärna ur gurkan, skär sedan till kuber i ca 0,5 cm i diameter. Ta bort yttersta skalet på rabarbern och skär ca 1 cm stora bitar.
  6. Blanda jordgubbar, gurka, rabarber, rårörsocker, ägg, saften från en halv citron samt potatismjöl. Fyll pajskalet med blandningen.
  7. Kör färsk basilika och strösocker i matberedare tills det basilikan löst sig i sockret. Blanda ihop med smöret.
  8. Kavla ut mördegen till ca 20*20 cm. Bre på smöret och rulla sedan ihop degen. Skär sedan ca 0,5 cm tjocka skivor och dekorera toppen av pajen med dessa.
  9. Baka av i ugn på 200 grader i ca 15 minuter.