Sommarängstårta

NYHET
Sommarängstårta
Foto: TV4
Arantxa Álvarez & Johan Petersson
Arantxa Álvarez & Johan Petersson

Sommarängstårta

Av: Arantxa Álvarez & Johan Petersson

Från: Hela Sverige bakar

21 ingredienser

En underbart god tårta med mandelbotten och sockerkaksbottnar fylld med syrlig lemon curd och söt björnbärssylt. För att höja smaken på tårtan så skedade Arantxa och Johan lite olivspad på tårtbottnarna och garnerade med finhackade gröna oliver. Oliverna med spad ger tårtan lite sälta och syra som bryter av mot allt det söta. Våga testa om du vill!

Ingredienser

Mandelbotten

  • 300 g mandelmassa
  • 1 dl strösocker
  • 2 äggvitor

Tårtbotten

  • 8 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver

Lemon curd

  • 3 citroner, finrivet skal + saft
  • 180 g äggula
  • 125 g florsocker
  • 75 g smör, i tärningar

Björnbärssylt

  • 200 g björnbär
  • 120 g strösocker
  • ca 0,5 citron, saften
  • 10 cm kanelstång

Italiensk maräng

  • 125 g äggvita [4 st]
  • 50 g vatten [0.5 dl]
  • 210 g strösocker [2.25 dl]

Dekor

  • ätbara blommor
  • blandade bär (t ex björnbär, jordgubbar, smultron)

Gör så här

Mandelbotten

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Riv mandelmassan och blanda med socker och äggvitor till en jämn smet.
  3. Rita en cirkel, ca 24 cm i diameter, på ett bakplåtspapper.
  4. Bred ut smeten i cirkeln. Jämna till ytan. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter. Ta ut och låt svalna helt.

Tårtbotten

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter
  2. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och rör ner i äggsmeten
  3. Häll smeten i formen. Grädda i nedra delen av ugnen ca 30 minuter Ta ut och låt svalna helt.
  4. Skär tårtbotten i 2 horisontella delar.

Lemon curd

  1. Pressa och raspa citronerna. Lägg alla ingredienser utom smöret i en kastrull.
  2. Sjud upp allt till 85 grader, rör hela tiden.
  3. Ta från värmen och rör ner smöret.

Björnbärssylt

  1. Mät upp alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och koka på näst högsta värme i ca 6 minuter. Rör om då och då.
  2. Ta av kastrullen från värmen och mosa björnbären med visp eller liknande. Du kan också dra två sakta pulsningar med stavmixer, men mixa inte sönder alla kärnorna – det utsöndras för mycket pektin då, dels får sylten en lite mystisk smak. Glöm inte fiska upp kanelstången innan.

Italiensk maräng

  1. Vispa äggvitan till ett hårt skum.
  2. Koka upp vatten och socker till 121 grader. Häll i en tunn stråle ner sockerlagen i äggvitan och vispa samtidigt med elvispen på maxhastighet. Fortsätt att vispa så tills marängen är ljummen.
  3. Fördela marängen jämnt över hela tårtan. Bränn av den med en gasbrännare och dekorera med färska bär.
  4. Bygg ihop tårtan med mandelbotten längst ner, ett lager lemon curd (spara lite till garnering). Lägg därefter på en sockerkaksbotten och bred på björnbärsmarmelad. Därefter den andra sockerkaksbottnen.
  5. Bred på den italienska marängen runt hela tårtan. Gör ett snyggt mönster med en palett. Bränn av med brännare. Garnera med små klickar av lemon curd och björnbärssylt. Avsluta gärna med ätbara blommor och färska bär.