Sommaräng och Minihjärnor - Henrik Fexeus recept

Sommaräng och minihjärnor
Foto: Linus Hallsénius

Sommaräng och Minihjärnor - Henrik Fexeus recept

Av: Henrik Fexeus

Från: Hela Sverige bakar

16 ingredienser

1 h 30 m

Henriks vinnarbullar utgår från en klassisk vetedeg. Hälften av degen rullas till snäckor och fylls med ett vanilj- och citronsmör med vallmofrön. Den andra hälften fylls med hallon och vit choklad för att sen rullas till gifflar.

Ingredienser

Deg

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 13 dl vetemjöl
  • 1 ägg, uppvispat till pensling

Fyllning till sommaräng

  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 citron, rivet skal
  • 1,5 msk blå vallmofrön

Fyllning till minihjärnor

  • 100 g vit bakchoklad
  • 200 g hallon
  • 1 dl strösocker
  • 50 g mörk choklad

Gör så här

Vetedeg

  1. Smula jästen i en skål. Häll mjölken över jästen. Rör till jästen lösts upp.
  2. Tillsätt smör i klickar, socker, salt och mjöl, ta inte allt mjöl på en gång. Arbeta degen i maskin tills den är helt slät. Tillsätt ev mer mjöl om det behövs, degen får gärna vara lite kladdig före jäsningen. Låt jäsa 40 minuter. Gör fyllningarna under tiden.

Fyllning till sommaräng

  1. Rör ihop smör, socker, vaniljsocker och citronskal.

Fyllning till minihjärnor

  1. Riv den vita chokladen och mosa hallonen. Blanda hallon, vit choklad och socker till en smet.
  2. Mjöla ett bakbord. Dela degen i två bitar. Knåda och kavla ut till två plattor.

Sommarängsbullarna

  1. Bred på fyllningen och strö sedan över vallmofrön. Rulla från långsidan och skär i bitar. Lägg dem i pappersformar på en plåt och låt jäsa under duk ca 40 minuter.

Minihjärnorna

  1. Se till att degen är tunt kavlad. Använd en pizzaskärare eller liknande för att skära ut trekanter, ca 10-12 cm i längd. Lägg en klick fyllning på varje trekant. Rulla ihop till gifflar, börja rulla från långsidan. Lägg på plåt och låt jäsa under duk ca 40 minuter.
  2. Sätt ugnen på 250 grader.
  3. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen, ca 8 minuter. Låt svalna.
  4. Smält den mörka chokladen. Droppa smält choklad på gifflarna.