Solstingsbullar

Soltsingsbullar
Foto: TV4
Daniel Norberg och Louise Nordahl
Daniel Norberg och Louise Nordahl

Solstingsbullar

Av: Daniel Norberg och Louise Nordahl

Från: Hela Sverige bakar

17 ingredienser

Fyllda bullar med smak av drinken mojito. Degen smaksätts med färsk hackad mynta, vaniljkrämen med rom och sockret som bullarna vänds i precis före servering är blandat med finrivet limeskal.

Ingredienser

portioner stycken

Vetedeg

  • 150 g smör
  • 250 g mjölk
  • 250 g vatten
  • 50 g jäst
  • 0,5 tsk salt
  • 120 g strösocker
  • ca 900 g vetemjöl
  • 1 kruka färsk mynta, hackad

Vaniljkräm

  • 500 g mjölk
  • 110 g strösocker
  • 35 g majsstärkelse
  • 1 vaniljstång
  • 120 g äggula
  • ev rom

Garnering

  • smör, smält
  • strösocker
  • limefrukt, finrivet skal

Gör så här

Vetedeg

  1. Smält smöret. Häll sedan i mjölken och vattnet i kastrullen. Låt det bli fingervarmt.
  2. Smula sedan i jästen och tillsätt salt och sockret.
  3. Blanda i mjölet, lite i taget, samt myntan. Knåda degen tills den blir smidig och lös. Den ska inte klibba.
  4. Knåda på lite mjöl på bordet och dela upp den i 20 lika stora bitar.
  5. Rulla dem till släta bullar och lägg dem på bakpappersklädd plåt.
  6. Täck över dem och låt jäsa i ca 40 minuter.
  7. Sätt ugnen på 225 grader.

Vaniljkräm

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
  2. Koka upp mjölk, hälften av sockret och vaniljstång samt frön.
  3. Ta av från värmen och låt stå i 10 minuter.
  4. Vispa ihop resten av sockret, majsstärkelse och äggulorna.
  5. Häll i lite av den varma mjölken så att det får samma temperatur. Häll tillbaka till kastrullen och koka upp under omrörning.
  6. Tillsätt smöret och ev rom efter smak. Ta upp vaniljstången och låt svalna.
  7. Fyll krämen i en spritspåse.

Fyllning och gräddning

  1. Efter jäsningen, gör hål i bullarna med en sax.
  2. Fyll krämen i de klippta hålen.
  3. Grädda i ugnen 5-7 minuter.
  4. Låt bullarna svalna något.
  5. Blanda socker och limeskal.
  6. Pensla bullarna med smält smör och vänd dem i limesocker.