Sojamarinerad lax med rostade rotfrukter och ingefära- och chilimajonnäs

Sojamarinerad lax med rostade rotfrukter och ingefära- och chilimajonnäs
Foto: TV4
Calle Winberg
Calle Winberg

Sojamarinerad lax med rostade rotfrukter och ingefära- och chilimajonnäs

Av: Calle Winberg

Från: Efter stängning

22 ingredienser

Tillsätt gärna några droppar mirin och sesamolja i laxmarinaden. Detta kommer ge en ytterligare smakdimension och mer sotad ton på laxen. Var försiktig vid stekning så att inte sockret i mirinen bränner. / Calle

Ingredienser

Sojamarinerad lax

  • 2 laxfiléer, med skinn (á 120 gram)
  • 1 dl japansk soja
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 1 cm färsk ingefära
  • 1 msk rapsolja

Rostade rotfrukter

  • 4 fasta potatisar (t ex Amandine)
  • 2-4 morötter
  • 3 msk rapsolja
  • 1 msk färsk citronmeliss, finhackad
  • salt
  • peppar

Ingefära- och chilimajonnäs

  • 1 ägg
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk vatten
  • 2-2,5 dl rapsolja
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 2-3 cm färsk ingefära
  • salt
  • peppar

Topping

  • 2 msk färsk citronmeliss, finhackad
  • salt
  • peppar

Gör så här

Sojamarinerad lax

  1. Riv chili och ingefära med ett zestjärn, blanda med soja i en djupare form eller tallrik. Tillsätt sedan laxfiléerna och låt marinera i 40 minuter.
  2. När laxen marinerat klart, lägg filéerna på en pappershandduk så att laxen torkar. Ta även bort överblivna bitar av chili och ingefära så att det inte bränner vid stekning. Spara sojamarinaden till senare.
  3. Förvärm en stekpanna på medelhög värme (ca en 7 på en 9-gradig skala). Stek sedan laxen med skinnsidan nedåt i torr panna. Stek till skinnet fått fin färg, eller i ca 5 minuter.
  4. När skinnet blivit krispigt, tillsätt rapsolja och vänd laxen. Sänk värmen och tillaga varsamt till laxen nått önskad innertemperatur. Laxen är med fördel rosa och glansig i mitten.
  5. Ta av laxen och låt vila i 2-3 minuter. Salta och peppra den nystekta laxen efter smak.

Ingefära- och chilimajonnäs

  1. Riv ned ½ röd chilifrukt och 2-3 cm ingefära (efter smak) i en bunke. Tillsätt ägg, vatten, och vitvinsvinäger. Vispa ihop blandningen med en stavmixer eller ballongvisp.
  2. Tillsätt oljan under vispning i en tunn stråle. Fortsätt tillsätta olja tills majonnäsen når önskad tjocklek.
  3. Smaka av med salt och peppar efter smak. Tillsätt eventuellt mer ingefära om du önskar starkare smak.

Ugnsrostade rotfrukter

  1. Dela potatisarna och morötterna i lika stora klyftor. Jag brukar behålla skalet för tidsbesparing och smakförhöjning.
  2. Sätt ugnen på 225 grader varmluft.
  3. Fördela rotsakerna på en ugnsplåt, ringla på olja och krydda med salt och peppar.
  4. Blanda runt rotsakerna så att kryddning och olja fördelas jämt. Fördela rotsakerna jämt över plåten och vänd snittytorna nedåt.
  5. Låt rosta i ugnen i 20-25 minuter beroende på rotfrukternas tjocklek. Vänd på rotfrukterna efter halva tiden.
  6. Hacka upp 1 msk citronmeliss fint. Fördela över rotfrukterna när det är 5 minuter kvar av tillagningstiden.

Upplägg

  1. :
  2. Lägg upp på tallrik eller i matlåda med rotfrukterna underst, och laxen ovanpå med skinnsidan uppåt. Fördela sedan majonnäsen i klickar runtom laxen och rotfrukterna. Toppa med finhackad citronmeliss.