Sockerdoppade vaniljkringlor

Sockerdoppade vaniljkringlor
Marcus Allbäck Jesper Blomqvist
Marcus Allbäck Jesper Blomqvist

Sockerdoppade vaniljkringlor

Av: Jesper Blomqvist & Marcus Allbäck

Från: Hela Sverige bakar

12 ingredienser

Ljuvliga vaniljkringlor vända i smör och socker.

Ingredienser

portioner stycken

Karlsbaderdeg

  • 50 g jäst
  • 250 g mjölk [2,5 dl]
  • 660 g vetemjöl [11 dl]
  • 85 g strösocker [1 dl]
  • 180 g smör, rumsvarmt
  • 10 g bakpulver [2 tsk]
  • 6 g salt [1 tsk]
  • 55 g ägg [1 st]

Fyllning

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 2-3 msk vaniljsocker

Garnering

  • ca 150 g smör, smält
  • strösocker

Gör så här

Karlsbaderdeg

  1. Smula jästen i bunken till matberedaren.
  2. Värm på mjölken till fingervarmt och häll det över jästen och blanda runt tills jästen löst sig.
  3. Blanda sedan i resterande ingredienser och arbeta degen med krok på mellanhastighet i 10 minuter. Plasta degen och låt vila i kylen 30 minuter.

Utbakning

  1. Kavla ut degen till ca 40x40 cm.
  2. Bred på smöret och strö över vaniljsockret på halva degen. Vik över den andra halvan och kavla lite lätt.
  3. Skär ca 2 cm breda remsor, tvinna och forma till kringlor.
  4. Låt jäsa på bakpappersklädd plåt ca 45 minuter.
  5. Sätt ugnen på 180 grader.
  6. Grädda ca 8-10 minuter.
  7. Pensla med smält smör och strö över rikligt med socker.