Sockerbullar med vaniljkräm
Sockerbullar med vaniljkräm
16 ingredienser
Ljuvligt saftiga sockerbullar som fylls med hemgjord vaniljkräm... fika som ingen kan motstå!
Ingredienser
Vetedeg
- 570 g vetemjöl
- 3 g salt
- 5 g malen kardemumma
- 130 g strösocker
- 50 g jäst
- 250 g mjölk
- 110 g smör, rumstempererat
- 1 ägg
vaniljkräm
- 3 äggulor
- 65 g strösocker
- 20 g majsstärkelse
- 0,5 vaniljstång
- 200 g mjölk
- 15 g osaltat smör
Garnering
- smör, smält
- strösocker
Gör så här
Vetedeg
- Blanda torra ingredienser i din matberedare. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop till en deg på låg hastighet med en degkrok.
- Öka hastigheten när degen gått ihop och arbeta tills degen är glansig ca 10-15 min.
- Lägg ut degen på mjölat bord och låt vila ca 15 min.
- Dela upp degen i bitar à 60 gram (18 st) och rulla ihop till bollar.
- Placera bollarna på plåt med generöst mellanrum och låt jäsa till dubbel storlek ca 40-60 min
Vaniljkräm
- Blanda äggulor, socker och maizena i en bunke.
- Koka upp mjölk och vaniljstång, plocka ut vaniljstången och häll mjölken över äggblandningen
- Häll sedan tillbaka allt i kastrullen och koka upp under omrörning på medelvärme tills krämen tjocknat.
- Tillsätt slutligen smöret och blanda ihop tills smöret har smält. Låt stå i kyl tills det är dags för användning.
Utbakning
- Fyll en spritspåse med vaniljkrämen och stick in tyllen i mitten av bullen och spritsa ut krämen samtidigt som du rör dig uppåt i cirkelrörelse.
- Grädda bullarna på ca 200 grader i 8-10 minuter.
- Låt bullarna svalna och pensla dem sedan med smält smör och doppa i strösocker.