Sockerbullar med vaniljkräm

18 bullar
Sockerbullar med vaniljkräm
Foto: TV4

Ljuvligt saftiga sockerbullar som fylls med hemgjord vaniljkräm... fika som ingen kan motstå!

14 november 2017
18 bullar

Du behöver

Vetedeg

  • 570 g vetemjöl
  • 3 g salt
  • 5 g malen kardemumma
  • 130 g strösocker
  • 50 g jäst
  • 250 g mjölk
  • 110 g smör, rumstempererat
  • 1 ägg

Vaniljkräm

  • 3 äggulor
  • 65 g strösocker
  • 20 g maizena majsstärkelse
  • 0,5 vaniljstång
  • 200 g mjölk
  • 15 g osaltat smör

Garnering

  • smält smör
  • strösocker

Gör så här

  1. Vetedeg
    Blanda torra ingredienser i din matberedare. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop till en deg på låg hastighet med en degkrok.
  2. Öka hastigheten när degen gått ihop och arbeta tills degen är glansig ca 10-15 min.
  3. Lägg ut degen på mjölat bord och låt vila ca 15 min.
  4. Dela upp degen i bitar à 60 gram (18 st) och rulla ihop till bollar.
  5. Placera bollarna på plåt med generöst mellanrum och låt jäsa till dubbel storlek ca 40-60 min
  6. Vaniljkräm
    Blanda äggulor, socker och maizena i en bunke.
  7. Koka upp mjölk och vaniljstång, plocka ut vaniljstången och häll mjölken över äggblandningen
  8. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen och koka upp under omrörning på medelvärme tills krämen tjocknat.
  9. Tillsätt slutligen smöret och blanda ihop tills smöret har smält. Låt stå i kyl tills det är dags för användning.
  10. Utbakning
    Fyll en spritspåse med vaniljkrämen och stick in tyllen i mitten av bullen och spritsa ut krämen samtidigt som du rör dig uppåt i cirkelrörelse.
  11. Grädda bullarna på ca 200 grader i 8-10 minuter.
  12. Låt bullarna svalna och pensla dem sedan med smält smör och doppa i strösocker.
Kommentera receptet
Black friday

Fler goda recept