Sockerbullar med vanilj
Sockerbullar med vanilj
11 ingredienser
Underbart goda och lättbakade bullar med vaniljfyllning som bara smälter i munnen.
Ingredienser
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 150 g smör, rumsvarmt
- 1 dl strösocker
- 1 tsk salt
- 13-14 dl vetemjöl special
- mjöl till utbakning
Fyllning
- 150 g smör, rumsvarmt
- 3 msk vaniljsocker
- 1 dl strösocker
Pensling och dekoration
- 50 g smör, smält
- 2 dl strösocker
Gör så här
- Värm mjölken till 37 grader.
- Smula ner jästen i en bunke, gärna till en köksmaskin. Häll ner mjölken och rör om tills jästen har lösts upp. Tillsätt smöret i små bitar tillsammans med socker, salt och mjöl. Arbeta degen i 10 minuter i maskin, eller dubbelt så lång tid för hand.
- Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i 30 minuter.
- Rör ihop alla ingredienser till fyllningen.
- Tippa upp degen på ett lätt mjölat bakbord, knåda den lite och kavla ut till en stor rektangel, cirka 60 x 40 cm.
- Bred ut fyllningen som ett tunt lager fyllning över degen. Vik degen långsida mot långsida. Kavla lite lätt för att jämna till degen.
- Skär degen i cirka 2,5 cm breda remsor, tvinna varje remsa, snurra ihop till en rulle och stoppa in änden under. Lägg på plåtar med bakplåtspapper.
- Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
- Grädda en plåt i taget mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
- Pensla bullarna med det smälta smöret och doppa dem sedan i socker.
Tips! Bullarna går bra att frysa in, men väntar då med att pensla och doppa dem i smör och socker tills efter att du tinat upp dem.