En snabbvariant av den klassiska glasmästarsillen. Till den används hel sill med ben. Den här sillen är mer lättäten.
Ingredienser
1 förp inläggningssillfiléer
2-4 cm färsk pepparrot
1 morot
2 rödlökar, små
15 vitpepparkorn
10 kryddpepparkorn
5 nejlikor, hela
4 lagerblad
Lag:
5 msk ättika
3 dl vatten
0,75 dl strösocker (eller sötningsmedel efter smak)
dill
Gör så här
Väg sillfiléerna innan du lägger in dem så vet du ungefär hur mycket du kan äta (100-150 g). Spola av dem i kallt vatten och låt dem rinna av. Skär sillen i bitar, finkskiva pepparroten och moroten samt löken och varva sedan alltsammans med kryddorna i en skål.
Blanda vatten, ättika och sötningsmedel i en kastrull och koka upp.
Låt lagen svalna och slå den sedan över sillen som får dra ca 1 dygn innan den serveras överströdd med färsk dill. 50 g kokt potatis till för den som bantar, obegränsat för övriga.