Smörstekt munk med kolasås och vaniljglass
Smörstekt munk med kolasås och vaniljglass
10 ingredienser
30 min
Smarrig och lättfixad efterrätt med färdigköpta munkar som steks i smör och fylls med vaniljglass och en gudomligt god kolasås på brynt smör och blåbär.
Ingredienser
- 4 munkar (med hål i)
- smör, till stekning
Brynt smörkolasås
- 200 g smör
- 2 dl strösocker
- 2 dl grädde
- 1 rosmarinkvist
- 0,5 citron, finrivet skal
- flingsalt
Till servering
- 4 port vaniljglass
- 100 g färska blåbär
Gör så här
Brynt smörkolasås
- Bryn smöret i en vid kastrull under vispning. Häll i sockret och låt koka ihop.
- Häll på grädden och koka ihop till önskad konsistens (såsen tjocknar när den svalnar). Lägg i rosmarinkvisten och låt stå och dra. Avsluta med en nypa flingsalt och finrivet citronskal.
Vid servering
- Dela munkarna på mitten, så att du har en underdel och en överdel.
- Stek munkarna i smör i en stekpanna på medelvärme till gyllene färg på bägge sidor.
- Koka upp kolasåsen, lägg ner blåbären och vänd runt.
- Lägg upp en munkbotten på tallrik, sen glass, därefter kolasås och till sist överdelen på munken som lock.