Smördegsinlinbakad dumle

smördegsinbakad dumle
Foto: Ulrika Ekblom
Nina hermanssen profilbildd
Nina hermanssen profilbildd

Smördegsinlinbakad dumle

1

5 ingredienser

30 min

"Med bara fyra ingredienser kan du svänga ihop en längd som både är god och snygg. Den har en spröd och frasig utsida och en krämig choklad- kolafyllning. Under gräddningen rinner det ut lite kola ur springorna och det ser så gott ut! Får jag den varm tillsammans med gräddglass blir jag alldeles till mig. För vem gillar inte smördeg och kola? Voi voi, säger jag bara." /Nina




Ingredienser

portioner6
  • 1 förp smördeg [ca 250 g]
  • 30 dumlekolor
  • 1 ägg, att pensla med
  • florsocker, att pudra över
  • glass, till servering (frivilligt)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader, över-och undervärme. Lägg smördegsplattan på en plåt med bakplåtspapper.
  2. Lägg ut dumlekolorna i en cirka 10 cm bred sträng mitt på plattan. Det ska vara cirka 10 cm fri deg runt om kolorna. Skär med en vass kniv eller en pizzaslicer 3 cm breda skåror som utgår ifrån kolorna och rakt ut på långsidorna. Vik upp degen på kolorna på kortsidorna och vik sedan degremsorna på motsatta lång- sidor över varandra – påminner lite om att fläta hår.
  3. Vispa upp ägget lite lätt och pensla hela längden. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter, eller tills längden har fått fin färg. Pudra över florsocker och servera längden varm, gärna tillsammans med glass.