Empanadas är sydamerikanska piroger, med färdig smördeg går de snabbt att laga och blir frasigt goda. Här fylls de med tacokryddad färs och bjuds med en het tomatsalsa.
Fräs löken i olja tills den mjuknar och blir glansig. Vänd i färsen, pressa i vitlöken och stek under omrörning tills färsen får färg.
Tillsätt russin och alla kryddor och stek lite till. Låt fyllningen svalna.
Lägg ut ett bakplåtspapper på en plåt.
Lägg fyllning på varje smördegsplatta och toppa med oliver.
Vik ihop till en triangel eller ett avlångt paket. Nyp ihop kanterna ordentligt med en gaffel. Pensla med uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugnen 12-15 minuter, de blir frasigast och godast om de är helt genomgräddade.
Salsa
Finhacka tomaterna. Skala och finhacka lök och vitlök. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Blanda allt med vinäger, olja, salt och peppar.
Servera salsan till dina nygräddade empanadas.
Glöm inte att matsortera skal från ägg och grönsaker för en mer hållbar matlagning, och njut av dina frasiga empanadas med tomatsalsa. /Köket-redaktionen