Skolebröd

Skolebröd
Foto: Ulrika Pousette
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Skolebröd

20 ingredienser

Fluffiga bullar från Norge med vaniljkräm, glasyr och kokos. En riktig lyxbulle skapad på 1950-talet och som kan ha fått sitt namn på grund av att den var mäkta populär i skolbarnens lunchmatsäck.

Ingredienser

portioner
  • 50 g jäst, rumsvarm
  • 5 dl mjölk, rumsvarm [500 g]
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 1,5 dl vit sirap [200 g]
  • 1 msk malen kardemumma [10 g]
  • 1 msk vaniljsocker [9 g]
  • ca 16,5 dl vetemjöl [1 kg]
  • 1 tsk salt [6 g]

Pensling

  • 1 ägg
  • 0,5 tsk vatten
  • 1 salt, en nypa

Vaniljkräm

  • 1 vaniljstång (eller ½ tsk vaniljpasta)
  • 2,5 dl mjölk, 3 % [250 g]
  • 0,75 dl strösocker [65 g]
  • 3 äggulor
  • 0,5 dl majsstärkelse [28 g]
  • 25 g smör, rumsvarmt

Glasyr och garnering

  • 3 dl florsocker [180 g]
  • 3 msk mjölk [45 g]
  • riven kokos

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke, gärna till en hushållsassistent, och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen har lösts upp.
  2. Tillsätt smöret i bitar, sirap, kardemumma, vaniljsocker och hälften av mjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov. Målet är en lite kladdig men hanterbar deg.
  3. Bearbeta degen ordentligt i minst 10 minuter med maskin eller dubbelt så länge för hand.
  4. Tippa ut degen på en mjölad arbetsyta och dela den i 30 bitar (cirka 35 gram per degbit). Rulla varje bit med kupad hand mot bakbordet så att du får runda, jämna bullar.
  5. Lägg bullarna luftigt på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i 2–3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. (Gör vaniljkrämen under tiden, se nästa punkt.) Bullarna är färdigjästa när degen ”studsar tillbaka” när du trycker lite lätt på en med fingertoppen.
  6. Dela vaniljstången till vaniljkrämen på längden, skrapa ur fröna och lägg både dem och stången i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp och ta bort kastrullen från plattan. (Använder du vaniljpasta så tillsätter du den efter att mjölken har kokat upp.)
  7. Vispa ihop socker, äggulor och majsstärkelse. Rör ner i kastrullen och värm försiktigt på medelvärme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjar tjockna. Ta upp vaniljstången. Tillsätt smöret och rör in det. Häll krämen i en skål, täck ytan med plastfolie och låt stå i kylen för att kallna och stelna.
  8. Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme.
  9. Lägg vaniljkrämen i en spritspåse med stor rund tyll. Stick ner tyllen i mitten av varje bulle och fyll generöst med kräm.
  10. Vispa lätt ihop ägg, vatten och salt och pensla bullarna.
  11. Grädda dem i mitten av ugnen i 15–20 minuter, eller tills de har fått en gyllenbrun färg. Låt bullarna svalna helt på plåten.
  12. Blanda florsocker och mjölk till en glasyr. Ringla glasyren runt vaniljkrämen och strö över kokos. Servera direkt. Blir det bullar över går de fint att frysa in.