Skapa ett hemmakontor i köket

Nu för tiden är det många som spenderar sina arbetstimmar hemma. Men hur och var ska man placera sig för att få de rätta ergonomiska förutsättningarna, bli inspirerad och samtidigt känna att man är effektiv? Här ger vi dig smarta tips för att skapa ett härligt hemmakontor i köket.

Hemmajobbet kan vara bekvämt men är också fullt av frestelser. TVn är nära till hands, garderoben kanske måste rensas och visst var det väldigt länge sedan du rengjorde ugnen? Därför är det extra viktigt att skapa dig en arbetsplats hemma med goda förutsättningar för bekvämlighet och fokus, köket är en perfekt sådan plats. Här tipsar vi om fyra smarta knep för att optimera hemmajobbet i köket. 

​Belysning

Bra belysning är A och O för koncentrationen, om du endast får ljus från datorns sken blir ögonen trötta och du tappar fokus. Placera gärna din arbetsplats nära ett fönster så du får dagsljus och komplettera det med tända taklampor. Om det är mörkt ute och du känner att lamporna inte bidrar tillräckligt med ljus kan du också placera en skrivbordslampa mot din arbetsplats. Planerar du att arbeta hemma långsiktigt kan det vara värt att investera i en ordentlig skrivbordslampa. 

Här hittar du mer tips på bra belysning>>

Placering

Fundera på vilken som är den optimala arbetsplatsen för dig - köksbordet, köksbänken eller kanske vid köksön? Det viktiga för en bra ergonomisk hållning är att du kan slappna av i axlarna och vila dina underarmar på arbetsytan. Leta upp den plats i köket där du har bäst förutsättningar för det!

​Ordning och reda

Försök att skilja på hem och arbete när du sätter igång arbetsdagen. Om frukostdisken står framme eller sängen är obäddad kommer du får svårt att finna ro  under arbetsdagen. Städa undan innan du sätter dig för att starta arbetsdagen så kommer du få lättare att hitta fokus. 

Kaffestation

Ingen arbetsplats utan en ordentlig kaffestation, eller hur? Ställ din kaffemaskin på en bricka med några koppar så kommer det kännas som att gå och hämta kaffe på kontoret. Och glöm inte att ta dessa kaffepauser, det är viktigt att ta pauser under arbetsdagen. 

Här hittar du Elons utbud av kaffemaskiner!

​Bonustips - tänk på att röra dig

När du sitter hemma och jobbar kan det enkelt bli så att du får sitta ostört i timmar. Men glöm inte att resa på dig, ta en paus och gå ett varv i hemmet eller runt kvarteret med jämna mellanrum. På så vis aktiverar du musklerna och håller dig pigg och alert längre på dagen.