Skånsk-arabisk tusenbladsbakelse

Skånsk-arabisk tusenbladsbakelse
Foto: TV4
Nour Eric
Nour Eric

Skånsk-arabisk tusenbladsbakelse

Av: Eric Ericson

Från: Hela Sverige bakar

22 ingredienser

2 h

Erick tolkar sin kollega och vän Nour i en bakelseform - det blir en maffig bakelse på smördeg fylld med äppelkompott, apelsinblomsgrädde och ett strössel på kavring och pistage.

Ingredienser

Blixtsmördeg

  • 500 g vetemjöl
  • 500 g smör, kallt, i bitar
  • 200 g vatten
  • 40 g äggula
  • 10 g salt
  • 10 g vinäger (eller citronjuice)

Kompott

  • 8 äpplen
  • 1,5 dl vatten (+ extra att späda med)
  • 120 g rörsocker
  • 50 g honung
  • 0,5 citron, saften
  • 6 hela nejlikor
  • 1 tsk kardemummakärnor
  • 2 tsk malen kanel

Pistagekavringsströssel

  • 150 g pistagenötter
  • 150 g kavring
  • 100 g smör

Glasyr

  • 20 g vatten
  • 150 g florsocker

Apelsinblomsgrädde

  • 5 dl grädde
  • 0,5 dl apelsinblomsvatten
  • 25 g strösocker

Gör så här

Blixtsmördeg

  1. Blanda vetemjöl, salt och smör så att det börjar att gå ihop. Tillsätt vatten, äggulor och citronjuice.
  2. Arbeta ihop degen så att den precis går ihop, lite smörklumpar är bara bra. Plasta degen och låt vila i kyl ca 10-20 minuter. Under tiden som degen vilar första gången i kylen börjar du med kompotten – se nedan.
  3. Kavla ut degen och vik den i 2 stycken 3-slag. Plasta och låt vila 10-20 minuter. Kavla ut degen igen och vik den i 2 stycken 3-slag. Plasta och låt vila 10-20 minuter.
  4. Kavla ut degen ca 2 mm tunn, dela till 2 stycken plåtar.
  5. Låt vila i 10-20 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Nagga bottnarna.
  6. Grädda till gyllenbrun yta, ca 15 minuter. Låt svalna.

Kompott

  1. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i små bitar.
  2. Mixa nejlikorna och kardemumman i en kaffemixer med knivar, alternativt mortla dem.
  3. Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt puttra tills äpplena är helt mjuka och se till att vätskan kokar bort. Om det blir för torrt innan äpplena har mjuknat tillsätter du bara lite vatten efter hand.
  4. Nu är det nog läge att göra första dubbla treslaget på degen. När du gjort det och lagt tillbaka degen i kylen är det dags för pistagekavringsströssel.

Pistagekavringsströssel

  1. Hacka pistagenötterna fint, eller kör dem snabbt i matberedare.
  2. Smula sönder kavringen eller skär den i små, små bitar.
  3. Värm en stekpanna och lägg i smöret.
  4. Stek brödsmulorna och pistagenötterna i smöret. Det ska bli brynt, men inte bränt.
  5. Lägg åt sidan och spara ca 1/6 till garnering.
  6. Här borde det vara läge för sista dubbla treslaget. När degen vilar i kylen fortsätter du hålla koll på det andra. Eller så kan du göra glasyr.

Glasyr

  1. Blanda samman florsocker och vatten. Om den blir för lös har du bara i mer florsocker.
  2. Nu kavlar du ut blixtsmördegen och bakar av. Under tiden du bakar av vispar du grädde.

Apelsinblomsgrädde

  1. Blanda ingredienserna och vispa till ett gräddigt fluff.

Montering

  1. Skär ut rektanglar eller ta ut rundlar med utstickare.
  2. Blanda 5/6 av kavringsströsslet med äppelkompotten.
  3. Bred ut äppelkompottsblandningen i ett stadigt lager på en rektangel/rundel.
  4. Lägg på en rektangel/rundel.
  5. Spritsa grädde på.
  6. Vänd sista locket upp och ner.
  7. Bred glasyr på sista locket och lägg på det.
  8. Strö över kavringsströsslet.
  9. Skär rent kanterna försiktigt med brödkniv. Tänk preussiskt…